De wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen en beschrijven van druivenrassen en wijnstokvariëteiten.
AMPURDÁN-COSTA BRAVA
Wijn- areaal aan de Spaanse Costa Brava, tussen Figueras en de kust. Krachtige rode wijn, intens fris, fruitig en houtgerijpt, van garnacha en cariñena. De witte is fris en soms parelend, gemaakt van > xarel-lo en > macabeo.
AMTLICHE PRÜFUNGSNUMMER
AP-nummer
AÑADA
Wijnjaargang, vooral in het sherrygebied gebezigd.
ANBAUGEBIET (D)
Term voor een afgebakend wijnbouwgebied in Duitsland. De wet omschrijft dertien zulke wijngebieden.
ANIMAAL
Letterlijk ‘dierlijk’. Een totaal aan geurimpressies die met dieren associëren: mest, stallucht, paarden, wild, kattenpis enzovoort. Tegenovergestelde van > floraal.
ANJOU
Uitgestrekt wijnbouw– gebied aan de Loire. Bekend en berucht om de demi-sec rosés. Ook fatsoenlijke zachte roséwijnen, goede rode en vriendelijke witte, zowel droog als demi-sec.
ANJOU COTEAUX DE LA LOIRE
Een kleine AOC voor witte wijnen van chenin blanc, met name zoete tot zeer zoete wijnen
ANJOU MOUSSEUX
Oorspronggebied voor frisse, mousserende witte en roséwijnen. De rosé wordt hoger aangeslagen dan de witte.
ANJOU, CABERNET D’
Cabernet d’Anjou.
ANJOU, ROSÉ D’
Rosé d’Anjou.
ANJOU-VILLAGES
Uitsluitend rode wijn uit de streek Anjou, wordt van voornamelijk cabernetdruiven gemaakt. Het niveau stijgt jaarlijks.