Bijzonderheden: Elke streek of plaats, in vooral Duitsland en Oostenrijk (braadworstenlanden) maar ook in Nederland kent z’n eigen soort. Structuur, gewicht en kruiding maken de verschillen per streek .
Herkomst: Duitsland.
Hoofdbestanddelen: mager varkensvlees, kinnebakspek, vetspek.
Toevoegingen: pekelzout, peper, –foelie, piment.
Natuurdarm: kromme varkensdarm.
Bereiding: verkleinen – mengen – afvullen – koken.
Structuur: grof (5mm).
Variaties: Belgische braadworst, Debrezina braadworst, Thuringer braadworst, Krainer braadworst, Javersche braadworst, Pfälzer braadworst, Raversberger braadworst, Regensburger braadworst, Schwärzwalder Bratwurst, Duitse braadworst.
Typisch Nederlands is dat de wors in de zomer hoofdzakelijk op de BBQ bereid wordt, en in de winter in een pan wordt gebakken met een grote hoeveelheid boter. U kun de braadworsten krijgen die grof gemalen of fijn gemalen vlees hebben. En tegenwoordig zie je ook steeds meer variatie in de kruidentoevoegingen. Zorg dat de worst voor het bereiden op tijd uit de koelkast is,en laat hem op temperatuur komen. Het is ook aan te raden om de wordt voor het bereiden te blancheren.
Op dit filmpje ziet u hoe Jiri Brandt van Brandt & Levie Worstmakers van A tot Z zien hoe je een verse braadworst maakt.
Tevens ziet op dit filmpje ziet hoe Geert van Wersch, de derde firmant van de worstmakers Brandt & Levie, hoe je het beste een verse worst kunt bakken.