Een traditionele Mexicaanse taco gerecht is samengesteld uit een maïs of tarwe tortilla gevouwen of gerold rond een vulling. Een taco kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan vullingen, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, zeevruchten, groenten en kaas. Er zijn dus veel variaties mogelijk. Een taco wordt over het algemeen gegeten zonder bestek en wordt vaak vergezeld van garnituren zoals salsa, chilipeper, avocado, guacamole, koriander, tomaten.
De oorsprong van de taco is niet precies bekend. Volgens de Real Academia Española, uitgever van Diccionario de la Lengua Española is het een typisch Mexicaanse gerecht van een maïstortilla gevouwen rond voedsel. Deze betekenis van het Spaanse woord “taco” is een Mexicaanse innovatie. In andere dialecten betekent “taco” soms heel wat anders.
Een mogelijkheid is dat het woord afkomstig is uit het Nahuatl- woord “tlahco”, wat betekent “half” of “in het midden” in de zin dat voedsel in het midden van een tortilla zou worden geplaatst. Bovendien waren er in de pre-Colombiaanse samenleving gerechten die analoog aan de taco waren, zoals het Náhuatl-woord “tlaxcalli” (een soort maïstortilla).
De taco is voorbij aan de komst van de Spaanse in Mexico. Er is bewijs dat de inheemse bevolking die aan het meer van de Vallei van Mexico woont traditionele tacos gevuld hebben met kleine visjes. Bernal Díaz del Castillo schreef tijdens het schrijven van de Spaanse conquistadors over het eerste tacofeest dat door Europeanen werd genoten.