Tapas is een groot onderdeel van de Spaanse keuken. Het is niet bekend waar de Spaanse tapas precies vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën die de oorsprong proberen te verklaren.
Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.
De tweede theorie gaat als volgt: men plaatste vroeger hapjes bovenop de rand van het glas. Zo voorkwam men dat de vliegen in de wijn of het bier vielen. Men “tapada”(bedekte) het glas en daarmee ontstond het woord. In die tijd bestond een Spaanse tapa uit een stukje ham of chorizo of ander vlees en soms een stukje kaas.
Een andere theorie gaat over werk. De Spaanse werkers aten vroeger tapas om de tijd tussen lunch en avondeten te overbruggen. Op deze manier konden de werkers langer doorwerken.
Er bestaan diverse verhalen maar allen hebben de volgende 3 variaties :
* De noodzaak om iets te eten tot zich te nemen om te kunnen doorwerken totdat het tijd was voor het hoofdmaal.
* De noodzaak om iets tot zich te nemen om te voorkomen dat de wijn niet tot het hoofd stijgt.
* De noodzaak om de wijn te beschermen voor de insecten.
Veel gerechten zoals het aperitif (Frankrijk) en fast food (VS) hebben een geschiedenis die ongeveer gelijk is aan die van de Spaanse tapas. Andere benamingen die men in Spanje voor de “tapa” gebruikt zijn ‘alifara’ in Aragón en ‘navarra’ en ‘poteo’ in Baskenland. Vandaag de dag, naast de typische olijven en noten, bestaat tapas ook uit kleine porties van wat men normaal kookt als een hoofdgerecht, zoals een kleine portie paella , stoofpotje etc.
Belangrijke karakteristieke eigenschappen van de Spaanse tapas
1. Het betreft nooit zoet voedsel.
2. Het zijn kleine porties. Indien ze een grotere hoeveelheid zijn worden ze “racion” genoemd
3. Het is geen fast food, SLOW FOOD dus.
4. Het wordt beschouwd als iets informeels en die men eet met vrienden of collega’s
5. Men eet ze tussendoor of als een “overlevings-hapje” zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het middag of avondeten.
Het is wel van belang om hier aan te geven dat de tapa, in het begin, NIET typisch iets van het zuiden noch het noorden van Spanje was. Aan de traditionele tapas welke als basis ham en andere vleeswaren, olijven en noten hebben, heeft men andere toegevoegd, zoals al eerder beschreven.
Hier een kleine lijst met traditionele Spaanse tapas die men in vrijwel elke Spaanse tapasbar kan aantreffen :
* Carne con tomate ( vlees met tomatensaus )
* Kroketten
* Albóndigas
* Patatas alioli ( knoflook aardappels )
* Tortilla de patatas
* Tuinbonen met ham
* Porra antequerana / salmorejo cordobés
* Boquerones en vinagre
* Ensaladilla rusa
* Pipirrana
* Bacalao frito
* Flamenquín
Als laatste het is van belang om de elegantie en de esthetica van de tapas eten te benadrukken. Tapas is goed wanneer je het staand en in kleine porties kan eten. Het eten is echter niet het belangrijkste aspect van tapas. Dat is het is het vertellen, het samenzijn tussen vrienden en bekenden. Daarom eet men tapas staande zodat men de vrijheid heeft om met iedereen praten.
Heel belangrijk:
* Eet geen tapas als je haast hebt.
* Eet tapas niet alleen.
* Vraag geen “racion” ( grotere hoeveelheid ).
* Wijn heeft de voorkeur.
* Spaanse tapas eet je staande.
Op dit filmpje hoort u Ronald Hoeben over zijn bezoek aan Tapasbar Estado Puro in Madrid.
Bron (tekst): https://www.spaansewinkel.nl