Arròs negre (Arroz Negro) is een Valenciaans-Catalaanse schotel die traditioneel gemaakt wordt van inktvis of ,zeekat, inktvisinkt, schaal-en schelpdieren, paprika, ui en rijst. Het gerecht is enigszins vergelijkbaar met een zeevruchtenpaella. Sommige mensen noemen het gerecht ‘paella negra’ (zwarte paella) vanwege de zwarte kleur. Over deze benaming is felle discussie, omdat arròs negre niet door iedereen […]
CHURROS
Een churro is een snack die gemaakt is van gefrituurd tarwedeeg of soms ook aardappeldeeg. Men noemt churros soms ook wel de ‘Spaanse donut’. Spanjaarden eten churros vooral graag ’s morgens vroeg. De poedersuiker blijft daar vaak achterwege. De vorm kent regionale verschillen. Zo zijn er in Barcelona vele granjas (kraampjes) waar churros worden gemaakt […]
Disfrutar
Een van de meest iconische restaurants ooit was elBulli van de Spaanse chef Ferran Adrià. Oriol Castro, Mateu Casañas en Eduard Xatruch stonden respectievelijk 18, 17 en 16 jaar aan de zijde van de mythische chef. Nadat in elBulli de deuren definitief dichtgingen, besloten ze hun lot aan elkaar te verbinden en samen in een […]
PAELLA DE GESCHIEDENIS
Paella is een Spaans rijstgerecht waarin verschillende combinaties van groenten en vis of vlees zijn verwerkt. Over het algemeen wordt dit gerecht gekruid met saffraan, maar afhankelijk van de regio en het recept worden soms ook andere kruiden gebruikt. Vele beweren dat het woord paella afkomstig is van het Arabische woord “baqiyah” wat ‘restjes eten’ betekent. […]
ROSCOS DE VINO
Naast roscos de anis is er nog een soort te vinden genaamd roscos de vivo. Ook dit zijn ronde koekjes met een gat in het midden maar de roscos de vino zijn dikker dan de anijsrondjes en daarnaast worden deze gemaakt van meel, suiker, olijfolie met daarin verwerkt, zoals de naam al aangeeft, vino of […]
SPAANSE OMELET
De exacte oorsprong van de Spaanse omelet is onduidelijk, maar het gerecht heeft een lange geschiedenis in Spanje en wordt beschouwd als een fundamenteel onderdeel van de Spaanse culinaire traditie. De tortilla española werd populair in de 19e eeuw en is sindsdien een vast onderdeel van de Spaanse keuken, zowel thuis als in restaurants en […]
TURRÓN HET VERHAAL
Turrón, de Spaanse nougat wordt vooral met kerstmis volop gegeten, deze zoete lekkernijen. Maar eigenlijk gedurende het hele jaar kan de Spanjaard de Turrón niet laten liggen. In Nederland en België is de Spaanse variant op de noga bijna niet te vinden. Dus als u het mee wilt nemen doet u er verstandig aan het […]
