Kahweol is een stof in koffie, die voor een verhoging van het cholesterolgehalte kan zorgen. Wordt door papierfilters tegengehouden.
Glossarium Koffie
Ons woord ‘koffie’ komt van de Latijnse naam voor het plantengeslacht Coffea. Dat hoort tot de familie der Rubiaceae, die ruim honderd geslachten en zesduizend soorten omvat; de meeste zijn tropische bomen en struiken. Alle Coffea-soorten zijn houtig, maar variëren van kleine struiken tot bomen van meer dan 10 m hoog. Voor de koffiedrinker zijn er binnen het geslacht twee belangrijke en twee wat minder belangrijke soorten. C. arabica produceert de arabicaboon: leverancier van een kwaliteitskoffie die als enige puur (dus niet in een melange) wordt gedronken.
Van C. robusta komt de robustaboon, die vaak in melanges wordt verwerkt. De twee minder belangrijke soorten zijn C. liberica en C. excelsa, die respectievelijk liberica- en excelsabonen leveren. Arabicakoffie wordt vooral verbouwd in Brazilië en Colombia. Het is een grote struik met donkergroene, ovale bladeren. Ook de bessen zijn ovaal en bevatten twee afgeplatte zaden. Robustakoffie komt van een forse struik, of kleine boom, die ruim 10 m hoog kan worden.
De bessen zijn rond; de zaden ovaal en iets kleiner dan die van de arabica. De robustaplant wordt verbouwd in West- en Midden-Afrik a, Zuidoost-Azië en ook wel Brazilië. Libericabomen zijn sterk en worden tot 18 m hoog. Ze hebben grote, leerachtige bladeren; ook de bessen en bonen zijn fors. Libericakoffie wordt verbouwd in Maleisië en West-Afrika. Tegenwoordig bestaat ongeveer 70 procent van de wereldproductie uit arabicakoffie. Het aandeel van robustakoffie wordt echter steeds groter, voornamelijk door de betere oogsten
KAMEROEN
Produceert een donkergebrande koffieboon, uitstekend geschikt voor espresso.
KENIA
Produceert een van de beste soorten koffie, bekend om de sterke smaak, het fijne aroma en de rinsheid. De mooiste soorten worden aangeduid als PB, Peaberry, AA PlusPlus, AA Plus, AA, AB, etc.
KOFFIE GESCHIEDENIS
Koffie is een van de meest populaire dranken ter wereld en heeft een erg interessante geschiedenis. Op een dag ziet een Ethiopische geitenhoeder dat zijn geiten vrolijk rondspringen alsof ze ineens weer jong geworden zijn. Hij ziet ze ook knabbelen aan de rode bessen van een struik in de heuvels. Hij neemt zelf enkele bessen […]
KOFFIEBES
De vrucht van de koffieplant; meestal bevat ze twee koffiebonen.
KOFFIEBOOM
In het wild groeiende boom, hoogte 6-18 m.
KOFFIEBRANDEN
Het verhitten van de koffieboon, waardoor deze haar kenmerkend e smaak en aroma krijgt.
KOFFIEMOLEN
Iedere koffiesoort of -toepassing vergt een bepaalde verfijning. Een koffiemolen gebruik je om koffiebonen te malen voor een heerlijke kopje koffie. Of je nu een filterkoffie zetapparaat of een cafétiere (French Press) gebruikt, de molen heeft meer invloed op het eindproduct dan wat dan ook. Doe een koffiebonen test door verschillende malingen uit te proberen; van grof tot fijn. Hiervoor gebruik […]
KOFFIESTRUIK
Gecultiveerde koffieplant die voortdurend wordt gesnoeid. Hoogte tussen 2 en 3 m.
KOUD-WATERMETHODE
Menggemalen koffie met ongeveer een liter koud water en laat 12 uur trekken. Zeef het mengsel en bewaar de koffie tot gebruik in de koelkast. Omdat de smaak erg sterk is de koude koffie aan gewone koffie toevoegen in een verhouding van 1 kopje extract op 4 kopjes gewone koffie.
LIBERICA
Koffie van C. liberica, de hoogste koffieplant. Wordt steeds minder verbouwd.
MADAGASKAR
Koffieproducent in opkomst. Robusta wordt vanouds geëxporteerd naar Frankrijk; tegenwoordig wordt ook veel arabica verbouwd.