Zie Collageenfolie.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
ELEKTRISCHE OLIEPERS
Maak uw eigen olie uit olijven, zaden en noten. Serveer bijvoorbeeld een carpaccio besprenkeld met uw eigen vers gedraaide olie! De elektrische oliepers maakt eenvoudig hoge kwaliteit olie. In verse olie zitten nog alle voedingsstoffen en vitamines en de volledige smaak van de zaden of noten. Met deze unieke pers maakt u thuis olie van vrijwel […]
ELEKTRISCHE SOEPKETEL
Ketel voor het warmhouden van gerechten. Ook wel bekend als hotpot en geschikt voor zelfbedieningbuffetten of achter de bar. De ketel mag uitsluitend nat worden gebruikt, dat wil zeggen au bain-marie. Hij heeft een roestvrij stalen binnenpan, een scharnierende deksel, een thermostaat en een controlelampje.
ESPRESSIONS MYCOOK
Het was een bijna ondoenlijk streven: Alle tekortkomingen die de professionals ondervonden in keukenmachine, blender, maalmachine, deegmachine, inductiekoker en/of (stoom)pan moesten worden uitgebannen in de nieuw te ontwerpen super-machine. Het resultaat: MyCook, een meesterstuk met bijzonder krachtige motor, hoogwaardige en robuuste materiaalkeuze, en geniale techniek. De alleskunner met praktisch oneindige toepassingen, werd direct een icoon […]
ETENSSTAMPER
Hulpmiddel voor het maken van stamppotten, gemaakt van metaaldraad. Door het verkleinen van het product met de stamper behoudt het een grove structuur en komt toch een goede vermenging tot stand.
FELSMACHINE
Deze machine verbindt met een draaiende beweging het deksel op een met worstdeeg of vlees gevuld blik waardoor dit luchtdicht wordt afgesloten. Hierna kan het blik gesteriliseerd worden en vele jaren goed blijven.
FILEERMES
Mes met een smal lemmet, een lengte van 8 tot 20 cm, een scherpe punt en een lichtgebogen snede. Wordt gebruikt om vlees uit te vliezen en te fileren. Fileermessen voor vis hebben een nóg soepeler lemmet, dat bijna in een hoek van 90 graden kan buigen. Fileermes voor vis.
FLENSJESPAN
Dunne stalen pan voor het bakken van flensjes. Wordt ook wel crêpière genoemd. Omdat de pan zeer ondiep is kan het flensje er gemakkelijk en zonder beschadiging uitglijden.
FLESSENREINIGER
Hulpmiddel om op hygiënische wijze lege flessen schoon te maken.
FONDUEPAN
Omdat je op verschillende manieren kan fonduen is het belangrijk eerst te bepalen welk type fondue je wilt doen voordat je een fonduepan aanschraft, kaasfondue, vleesfondue, Chinese fondue of chocoladefondue. Sommige fonduesets zijn geschikt voor meerdere typen fondue, maar bedenk wel dat een fondueset over het algemeen het meest geschikt is voor één type fondue. […]
FOODPROCESSOR
Te vergelijken met de > cutter, maar met een kleinere mengkom (1,8 l). De kom, van doorzichtig policarbonaat, is voorzien van een deksel van hetzelfde materiaal en een gegolfd roestvrij stalen mes. Voor de foodprocessor zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar.
FRIET SCHEP
Ook bekend als draadspaan. Voor het uitscheppen en laten uitlekken van gefriteerde spijzen uit het frituurvet. Vervaardigd van roestvrij staal.