Fritesschep.
Keukengereedschappen en Apparatuur
In de afgelopen jaren is het koken en bereiden van voedsel steeds complexer geworden. Bereidingswijzen worden gevarieerder en zowel ingrediënten- als apparatuurkeuze is veel diverser. Dit merkt men al in de huishoudelijke keuken met de intrede van foodprocessoren en combi-ovens, echter in de professionele keuken dreigt men soms te verdrinken in keukenuitrusting. Mede door strenge wetgeving op milieu, hygiëne en arbeidsomstandigheden is de keuze van het juiste keukenmateriaal en -gereedschap een ingewikkelde zaak. In dit hoofdstuk proberen wij een gedetailleerd beeld te geven van de heden ten dage veel gebruikte keukengereedschappen en -apparatuur.
DRAAIZEEF
Passe-vite.
DRAIN
Een masseermachine waarin geïnjecteerd vlees voor gekookte vleeswaren door middel van een bewegingsmechaniek geactiveerd wordt om de toegevoegde hoeveelheid pekel vast te houden. Hierdoor krijgt het product een optimale kleur, smaak, consistentie en rendement.
DRESSEERNAALD
Dresseren is het opbinden van vlees en gevogelte zodat de dunnere stukken niet kunnen uitdrogen. Met de professionele Solinger dresseernaald bindt u makkelijk vlees en gevogelte samen. Een dresseernaald hoort in elke professionele keuken! Hiermee krijgt u een perfect gerecht: naai het gevulde vlees aan elkaar, zodat het sap en de vulling er niet uit kunnen lopen. Of […]
DROOGKAMER
Voor rauwe worst en vleeswaren die geconserveerd worden door droging is een droogkamer nodig. In deze gesloten ruimte worden temperatuur, relatieve vochtigheid en luchtaan- en afvoer door meters en signalen automatisch bestuurd. Zo kan het geleidelijk indrogen van producten zo zorgvuldig mogelijk gestuurd worden waarbij negatieve invloeden van buitenaf zoveel mogelijk uitgesloten worden.
DROOGKAST
Warmhoudkast.
DROOGMACHINE OF DEHYDRATOR
Een droogmachine of dehydrator gebruikt u voor het conserveren, in dit geval drogen, van voedsel. Hierdoor blijven etenswaren langer houdbaar, waarbij vitaminen en mineralen worden behouden. Bekende droogmachines zijn er van Stöckli, Espressions, Sedona en Tre Spade. Een dehydrator blaast met een ventilator lucht langs groenten en fruit, vlees, kruiden en bloemen. Droog eenvoudig fruit, […]
DRY AGING RIJPINGSKAST
Het rijpen van vlees (dry-aging) kennen we al geruime tijd. Het via een dry aging rijpingskast te doen is voor vele nieuw. Meest bekende voorbeeld is het rijpen van wild (besterven). Maar niet alleen wild, ook veel andere soorten vlees worden er beter van, al reageert het ene type vlees er beter op dan het […]
DUNSCHILLER
Apparaatje met een vast of scharnierend lemmet dat als een schaaf werkt en wordt gebruikt voor het schillen van harde groenten, knollen en asperges.
ECAILLER
Speciaal ontworpen om vis die met behoud van vel wordt verwerkt worden te ontschubben. Het ontschubben is een lastig karweitje. Leg de vis met de staart naar je toe en houdt hem stevig vast. Met de ecailler van staart naar kop ontschubben. Zo laten de schubben het beste los. Herhaal de handeling enkele malen aan […]
EIERBAKRING
Handig hulpmiddel om een in koekenpan of op de bakplaat een gebakken ei zonder uitlopen een mooie ronde vorm te geven.
EIERSNIJDER
Apparaatje voor het in mooie en gelijkmatige plakjes en partjes snijden van hardgekookt eieren.