Net zoals Hongarije was Oostenrijk tot het uiteenvallen van de dubbelmonarchie in 1918 een smeltkroes van volken. Hongaren, Kroaten, Serviërs, Tsjechen en Italianen hadden hun invloed op de keuken. In de 18de eeuw ontwikkelde de Weense kookkunst zich onder Franse invloed tot een van de fijnste van Europa. De lichte en delicate bereidingen werden ook in de rest van Oostenrijk overgenomen. Een traditionele maaltijd begint overwegend met soep, gemaakt van een krachtige vleesbouillon.
Bij de soep hoort een rijke verscheidenheid aan garnituren, onder meer knoedels van soezendeeg. Schöberln van ei, vlees en aardappel, Nockerln van maïsgriesmeel met vlees. En broodkruim of Fritatten, dunne opgerolde pannenkoekjes die in fijne reepjes worden gesneden. Een van de meest klassieke bereidingen uit de Weense keuken is Tafelspitz, gekookt vlees met wortelen, raapjes, uien, prei en tomaten. Daarbij worden een appel- en mierikswortelsaus of een bieslooksaus geserveerd en gebakken aardappelen. Een andere klassieker, de Wiener Schnitzel. Deze wordt volgens vaste regels gemaakt van flinterdunne lapjes kalfsvlees die worden platgeslagen, gepaneerd met gekruide bloem en broodkruim en vervolgens gebakken. Kaiserschnitzel mit Specknockerln is een bereiding van kalfsvlees. Met champignons, buikspek, uien in een saus met kappertjes en citroenz este en geserveerd met spekballetjes.
In Krems aan de Donau wordt snoekbaars bereid in een saus met kappertjes, citroensap en room. In de Voralberg wordt kippenborst bereid op de wijze van Montafon. Het kippenwit wordt gestoofd met bouillon en witte wijn en geserveerd in een saus met room en roomkaas. De maaltijd wordt afgesloten met een zoet nagerecht. Op het bord kunnen Palatschinken komen, flensjes gevuld met abrikozenjam, noten of kwark, Kaiserschmarren, dikke zeer luchtige pannenkoekjes met poedersuiker geserveerd met pruimenconfituur, of zoete Knödel. Salzburger Nockernl is een luchtig eiergerecht, gebakken in de oven en bestrooid met suiker en rode besjes.
Gebakspecialiteiten
Een van de vermaarde gebakspecialiteiten zijn Strüdeln, gemaakt van Strüdeldeeg: een flinterdun deeg dat wat lijkt op filodeeg. De Hongaren zouden het hebben overgenomen van de Turken en de Oostenrijkers op hun beurt weer van de Hongaren. Het deeg wordt gevuld met stoofappelen, rozijnen en gehakte noten, maar kan ook gevuld worden met kersen, hazelnoten en pijnappelpitten. Uit Wenen komt een van de beroemdste taarten ter wereld, de Sachertorte, in 1832 voor prins Metternich ontworpen door de Weense meesterbakker Franz Sacher. Het is een chocoladecake met chocoladeglazuur en laagjes abrikozenjam ertussen.
Andere taartspecialiteiten zijn de Linzertaart met noten en confituur, de Esterhazytorte met amandelen en kirsch en de loodzware Malakofftorte, een chocoladetaart met rum en slagroom