Witte rum, gold rum, donkere rum, orange curaçao, apricot brandy, ananassap, citroensap, grenadine, overproof rum (shake)
ZOMERBOCK
Zomerbock (of zomerbok) is een zomerbier (seizoensbier) van het type bockbier. Het is lichter qua kleur, bitterder en dorstlessender dan de ‘standaard’ bockbieren.
ZOMERPOSTELEIN
> Postelein, zomer.
ZONNEBLOEMOLIE (huile de tournesol).
Een eenvoudige en goedkope geraffineerde olie uit zonnebloempitten; lichtgeel van kleur, neutraal van smaak en geschikt voor alle toepassingen in de keuken. Het rookpunt ligt rond de 200 °C.
ZONNEBLOEMPITTEN
Zonnebloemp itten zijn de zaden van de zonnebloem. Omdat ze veel vetten bevatten zijn ze beperkt houdbaar. Zonnebloempitten worden eerst gepeld voor ze geheel of gehakt aan het deeg worden toegevoegd.
ZONNEPIT VOLKOREN
Grof volkoren brooddeeg waarin zonnebloempitten. Brood wordt rondom in zonnepitten gewenteld.
ZONNEVIS (Zeus faber).
Maximale lengte 70 cm, meestal 20-50 cm. Rug donker geelbruin met onregelmatig geel patroon op de flanken, onderzijde zilvergrijs. Ronde, zwar te, geelomrande vlek aan weerszijden van het lichaam achter de borstvinnen (de ‘vingerafdruk van de Heilige Petrus’; zie ook schelvis). Rugvinstekels met lange filamenten. Anaalvin met drie of vier stekels. Voedt zich met vis […]
ZOOM
Shortdrinks.
ZOOM
Mix van een basisdrank (distillaat) met honing en slagroom. Kirsch Zoom: kirsch, honing en slagroom mengen. Informatie over MIXOLOGIE
ZOOPER DOOPER
Frangelico, amaretto, bruine crème de cacao, room, ananassap (blend)
ZORRI CRESS
Door de pittige smaak van het product combineert het onder andere goed met frisse gerechten. De Zorri Cress is inzetbaar in koude en warme gerechten, specifiek te combineren met ravioli, schapenkaas of makreel. Oorsprong: Zorri Cress is het kiemplantje van Oost-Indische kers (Nasturtium, Capucine, Kapuzinerkresse). Een kruidige (sier)plant die al eeuwenlang in tuinen voorkomt. Van […]
ZOUT
Scheikundig gezien bestaat een zout uit een metaal en een moleculaire stof. Er bestaan veel soorten zouten die overal op de wereld te vinden zijn, zoals ijzerchloride of zilverbromide. Niet alle zouten zijn eetbaar en niet alle eetbare zouten smaken zout. Keukenzout is het bekendste zout in de voeding. De scheikundige naam is natriumchloride (NaCl). […]