Als iemand om het zoutvaatje vraagt, dan dient dat attribuut voor hem of haar op tafel te worden gezet. Het mag niet worden overhandigd – een gebruik dat voortkomt uit een oud bijgeloof.
ZOUT (SMAAK WIJNEN)
De basissmaak zout is bij wijn minder sterk aanwezig dan zoet, zuur en bitter. Zoutachtige of zilte smaken proeven we soms in Fino en vooral in Manzanilla Sherry, en minder uitgesproken in Muscadet.
ZOUT (STEEN)
Zout met een scherpe, harde en onregelmatige korrel. Wordt gewonnen in zoutmijnen.
ZOUT (VACUUM)
Zout met een minder scherpe, kleine en regelmatige korrel. Wordt verkregen door het indampen (raffineren) en kristall iseren van pekel.
ZOUT- OF BAUMÉMETER
Met dit hulpmiddel wordt het zoutgehalte in vloeistoffen gemeten. Werkt volgens het dobberprincipe en schaalt het soortelijk gewicht (dus ook het zoutgehalte) van een vloeistof in. Vooral bij legpekels voor rauwe ham en rookvlees een veelgebruikt apparaat.
ZOUTMANS-ZOET-EN-BITTER
Oud-Hollandse likeur uit een reeks langvergeten soorten. Admiraal Johan Zoutman leverde in 1781, tijdens de Vierde Engelse Oorlog, bij de Doggersbank slag met de Engelse vloot. De zeeslag eindigde onbeslist – voor Zoutman tegelijk een zoete en een bittere ervaring.
ZOUTMOLEN
Molen voor het malen van grof (zee)zout.
ZOUTRANDJE
Logische tegenhanger van het > suikerrandje en een onmisbaar onderdeel van de tequilacocktail Margarita.
ZOUTSTEEN
Funcooking en gezellig aan tafel koken met deze zoutsteen. De zoutsteen kan dienen om gerechten zoals amuses op te serveren, warme gerechten serveren maar ook om aan tafel te koken. Gebruiksmogelijkheden voor zoutsteen. Als serveerschaal om bijvoorbeeld amuses, voorgerechten, groenten, vlees of andere voedingswaren op te dienen. Als serveerschaal voor koude gerechten. Je steekt […]
ZOUTVLEES
Zoutvlees is in essentie pekelvlees. Het verschil tussen zoutvlees en pekelvlees is dat zoutvlees ook gekruid is met speciale Surinaamse kruiden, in tegenstelling tot het pekelvlees dat alleen maar wordt gezouten. Het vlees komt van de borst van het rund en wordt gebruikt in veel typisch Surinaamse gerechten.
ZUCHETTE (courgette).
Zie: Bereidingen van courgettes.
ZUID-AFRIKA
De oudste culinaire tradities stammen uit de tijd van de eerste Hollandse kolonisten, in de 17de eeuw. Zij combineerden ‘Europese’ groenten en fruit zoals aardappelen, komkommers, kweeperen, watermeloenen, pompoenen en ananas met Afrikaanse kruiden en eetbare planten die ze leerden kennen van de Khoi-Khoi, de Hottentotten. De combinatie van waterblommetjies (waterbloemen), zuring en stukjes vet […]