Er is witte, zwarte en rode gember In onze streken wordt in hoofdzaak de vlezige, duimdikke wortelknol van de witte gember gebruikt; in het hart is hij citroengeel met een blauwachtige kern. Gember wordt, behalve vers, ook in Gember of gekonfijte vorm toegepast. De specerij dient ook als grondstof voor gemberbier en ginger al e. Gember […]
- Gestoomde Dim Sum
GESCHIEDENIS DIM SUM
De unieke culinaire kunst van Dim Sum is ontstaan in China vele honderden jaren geleden. Volgens sommige bronnen werd de eerste Dim Sum 2500 jaar geleden gemaakt. Dit is terug te zien in de poëzie en muziek uit die tijd. Dim Sum onlosmakelijk is verbonden met de Kantonese keuken, maar het gerecht komt eigenlijk niet […]
GESCHIEDENIS VAN DE PEKING EEND
Er zijn niet veel gerechten die een koninklijke afkomst hebben en meer terug dan 700 jaar geschiedenis kan claimen. Pekingeend is een van deze gerechten. Volgens de officiële website van Beijing, heeft dit gerecht zijn oorsprong in de Yuan-dynastie (1271-1368), een tijd waarin de Mongoolse keizers regeerden in China. China beschouwt dit als één van […]
GEZOUTEN EIEREN (haan-dan).
Eendeneieren die een maand of langer in de pekel zijn gemarineerd.
GLASNOODELS
In Nederland, China en Indonesië zijn we gewend dat glasnoedels dunne, een beetje doorzichtige noodles zijn, gemaakt van het zetmeel uit mungbonen. Maar feitelijk kunnen glasnoedels ook worden gemaakt van het zetmeel uit yam, (zoete) aardappel of bijvoorbeeld cassave en dik, breed of plat zijn. Van zetmeel wordt een slurrie gemaakt die wordt verwarmd tot een […]
GROEN IN HET ZUUR (haam-choi).
Gepekelde, groene en koolachtige groente.
HAAIENVINNEN (yue-chi).
Lange draden gedroogd kraakbeen uit de vinnen van haaien. Een product met grote kwaliteitsverschillen.
HOISIN SAUS (hoi-sin-cheun).
Roodbruine zoete saus van sojabonen, bloem, suiker, kruiden, knoflook en peper.
JUJUBES (hung-jo).
Kleine rode gedroogde dadels met een pruimachtige smaak.
KLEEFRIJST (low-mai).
Kleinkorrelige rijst die na het koken verkleefd.
KNOFLOOK (Allium sativum).
Knoflook (Allium sativum) behoort tot de uien familie, net als bieslook en prei. Het is een bolgewas en de bol (met daarin de knoflooktenen, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes) is het onderdeel van de plant dat gebruikt wordt om te eten. Een sterke en karakteristieke geur en smaak heeft knoflook. Verse knoflook […]
KUMQUATS (kam-quat).
Kleine geel-oranje citrusvrucht. Wordt in haar geheel gekonfijt.
