Zoutvlees is in essentie pekelvlees. Het verschil tussen zoutvlees en pekelvlees is dat zoutvlees ook gekruid is met speciale Surinaamse kruiden, in tegenstelling tot het pekelvlees dat alleen maar wordt gezouten. Het vlees komt van de borst van het rund en wordt gebruikt in veel typisch Surinaamse gerechten.
ZUID-AFRIKA
De oudste culinaire tradities stammen uit de tijd van de eerste Hollandse kolonisten, in de 17de eeuw. Zij combineerden ‘Europese’ groenten en fruit zoals aardappelen, komkommers, kweeperen, watermeloenen, pompoenen en ananas met Afrikaanse kruiden en eetbare planten die ze leerden kennen van de Khoi-Khoi, de Hottentotten. De combinatie van waterblommetjies (waterbloemen), zuring en stukjes vet […]
ZUID-KOREA
Het grote aantal bijgerechten (banchan) daar staan typische Koreaanse maaltijden bekend om. Drie, vijf en soms wel twaalf bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de gelegenheid. De Koreaanse keuken is vooral bekend vanwege de kimchi en de grote hoeveelheden vlees op de ‘Korean barbecue’. Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, […]
ZUIDELIJKE BONEN
Kleine ronde Thaise boontjes; bij ons zelden vers verkrijgbaar.
ZWARTE BONEN (dau-si).
Gedroogde en gefermenteerde zoute zwarte sojabonen.
Zweden
De Zweden noemen hun keuken husmanskost (huismanskost), omdat hun maaltijden eenvoudig maar smakelijk worden bereid. Die traditionele ‘kost’ kent een revival en komt in nieuwe, lichtere versies op het bord. Een groeiend gezondheidsbewustzijn vermindert het vetgehalte van deze doorgaans stevige schotels en vergroot het aandeel aan groenten en fruit. Pytt i panna is een bekende […]
ZWITSERLAND
Zwitserland bestaat uit vier taalgebieden: Duits waarbij ook het Rhetro- rom aans hoort, Frans en Italiaans. Tussen de drie voornaamste talen loopt ook een culinaire grens. Uit Duits-Zwitserland, de grootste regio met steden als Bern, Zurich, Basel en Luzern, komt een aantal zeer bekende gerechten zoals Geschnetzeltes, dunne reepjes zacht gebakken kalfsvlees in een room- […]
