Proces van suikerproductie in de wijnstok. Via de huidmondjes nemen de bladeren koolzuur uit de lucht op. Tegelijkertijd nemen de wortels watermoleculen uit de bodem op die gesplitst worden in waterstof en zuurstof. Met behulp van de waterstof wordt het koolzuur gereduceerd tot koolhydraten (zetmeel, suikers). Het proces wordt ‘fotosynthese’ genoemd. ‘s Nachts worden de suikers […]
ASSYRTIKO
Assyrtiko is een zeldzame, stijlvolle witte druif, wellicht enkele van de grootste rassen in het Middellandse-Zeegebied. Het is ontstaan uit Santorini (Assyrtiko-Santorini), maar het verspreid over Griekenland, het worden, in termen van kwaliteit, een van de belangrijkste inheemse druivenrassen. Het produceert voornamelijk droge witte wijnen, waarvan sommige in eik wordt verouderd. Echter, een aantal zoete […]
ASTI SPUMANTE
Lichtzoete mousserende muskaatwijn uit Piemonte. De wijn is een karakterist iek voorbeeld van frisse, bruisende druivigheid, met een toon van muskaatdruif en appel.
ASTRINGENCE
Term waarmee men aangeeft dat de wijn zuren en tannine bevat, welke een prikkelend gevoel in de keel geven.Dit duidt er vaak op dat de wijn goed kan rijpen.
ASTRINGENT
Samentrekkende werking op het weefsel van de smaakpapillen, vooral waarneembaar bij jonge tanninerijke wijnen.
ASZÚ (H)
Letterlijk ‘stroperig’; refereert aan druiven die deels door > pourriture noble (‘nobele rotting’) zijn aangetast.
ASZÚ ESZENCIA (H)
Zeldzame, stroopachtige en amberkleurige Tokaj, uitsluitend gemaakt van Aszú-druiven. Rijk en intens zoet en vergelijkbaar met de > Trockenbeeren auslese.
AUBANCE, COTEAUX DE L’
A.O.C. on de Loire-streek. Bekend om zijn demi-sec witte wijn.
AUSBRUCH (O)
Term op Duitse wijnetiketten. Betekent ‘uitgezochte pluk’. Voor dit soort wijn worden uitsluitend gave, volledig rijpe druiven gebruikt. Vóór de persing worden daarom slechte, onrijpe of aangetaste druiven uit de trossen geknipt – een tijdrovend en dus kostbaar werk.
AUSTRALISCHE WIJN ETIKETEN
Australische wijn etiketten zijn zeer specifiek in termen van de verstrekte informatie. Net als hun collega’s in andere Nieuwe Wereld wijnlanden, worden de wijnen niet geclassificeerd volgens de kwaliteit, waardoor de labels makkelijker te begrijpen. Hieronder is een typisch Australische wijn label. Voor uitgebreide informatie over Australische wijn regio’s en hun wijnen. De verplichte informatie over […]
AUXERROIS
Witte druivenvariëteit, verwant aan de pinot blanc. Veel aangeplant in de Elzas en in Luxemburg.
AUXEY – DURESSES
A.O.C. in de Bourgogne. Grote rode en witte wijnen.