Van origine komt Spaghetti alla Carbonara uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij de meeste restaurants in heel Italië. De naam alla Carbonara verwijst naar de houtskoolbranders, ofwel kolenbranders. Die dit gerecht in hun schaftpauze zouden eten. Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse saus die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met ‘arme’ ingrediënten als buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), kaas (pecorino) en ei. Het gerecht is bekent geworden toen een restaurant met de naam Caronara uit Rome het op de kaart zetten. Het gerecht lijkt lijkt erg op pasta cacio e uova, een gerecht uit 1839. Wat bestaat uit reuzel en een mengsel van eieren en kaas geserveerd met een pasta natuurlijk.
De naam Carbonara
De naam Carbonara wordt voor het eerst beschreven in 1950, in de Italiaanse krant La Stampa. Een gerecht dat voor de Amerikaanse officieren werd geserveerd na de geallieerde bevrijding van Rome in 1944. Het werd beschreven als een “Romeins gerecht”. Bij een tijd waarin veel Italianen eieren en spek aten die werden geleverd door troepen uit de Verenigde Staten.
De Romeinse chefs, die tijdens de oorlog verplicht waren al hun creativiteit boven te halen om met de weinig voorhanden zijnde ingrediënten elke dag iets op het bord te toveren. Zo hadden ze van de ene dag op de andere toegang tot een overvloed aan spek en eieren en daarmee een stevig cholesterolrijk gerecht dat een grote hit werd onder de Amerikanen, het Romeinse volk en later de rest van de wereld.
In de voor hem zo vertrouwde keuken van restaurant Toscanini in Amsterdam maakt Wallz Bossman een pastaschotel die bijna iedereen lekker vindt: spaghetti carbonara. En zoals de rustieke Italiaanse keuken dat voorschrijft, gaat daar geen room in