Dit label is eigendom van het Franse Ministerie van Landbouw en wordt gecontroleerd door de controleorganisatie Qualité France. Het wordt gebruikt op producten uit de gecontroleerde biologische landbouw. De eisen die de Franse overheid stelt aan de biologische teelt zijn op een groot aantal punten vergelijkbaar met het Nederlandse EKO-keurmerk.
ABAISSER
Deeg uitrollen.
ABAISSER
Uitrollen van deeg tot de gewenste dikte.
ABALONE
Zie zeeoor
ABALONE (pau-yu)
Schelpdier met vlezige maar taaie structuur.
ABATIS
Bruikbaar slachtafval.
ABATS
Organen van slachtvee.
ABATTIS À LA BOURGUIGNONNE (stukjes kip à la bourguignonne).
Stukjes kip, in boter gesauteerd en daarna gestoofd met sauce demi-glace, rode wijn, fijngesneden ui en knoflook en bouquet garni. Op het laatste moment worden gesauteerde kippenlevertjes en lardons krokant gebakken spek toegevoegd.
ABATTIS AUX CHIPOLATAS (stukjes kip met chipolataworstjes).
Stukjes kip, in boter gesauteerd en daarna gestoofd met sauce demiglace, witte wijn, fijngesneden ui en knoflook en bouquet garni. Op het laatste moment worden gesauteerde kippenlevertjes, lardons krokant gebakken spek en gesauteerd e chipolataworstjes toegevoegd.
ABATTIS AUX NOUVEAUX LÉGUMES (stukjes kip met jonge groenten).
Stukjes kip en abattis van gevogelte, in boter gesauteerd met fijngesneden ui en daarna gestoofd met gevogeltebouillon en gesneden wortelen en prei. Geserveerd met in boter gestoofde haricots verts en doperwten.
ABBOCCATO (I)
Aanduiding voor een Italiaanse halfzoete wijn. Letterlijk betekenis: wijn die ‘de mond vult’.
ABDIJBIER
Algemene naam voor bieren die uit een klooster (zouden) stammen. De meeste abdijbieren hebben echter nooit de binnenkant van een abdij gezien.