Dit aardappelschilmesje en tourneermesje van Robert Herder is een van de fijnst geslepen messen uit de Molenmes collectie. Het heeft een extra lang en goed gebalanceerd heft wat uitstekend in de hand ligt en een fijne grip geeft. Het beroemdste en altijd vlijmscherpe schilmesje:”het Molenmesje van oma”. Al sinds 1872 met de hand gemaakt bij Robert […]
AARDAPPELSCHRAP/SCHILMACHINE
Machine voor het schrappen c.q. schillen van aardappels. Er zijn vier soorten: schrapmachines, schilmachines en machines die zowel schrappen, schillen, borstelen en wassen. Alle zijn ook te gebruiken voor wortels, knollen e.d. De schil/schrapcapaciteit van de verschillende typen varieert van 3 tot 12 kg per keer.
AARDAPPELYAM (Dioscorea batatas).
Langwerpige, blanke knollen, ongeveer 40 cm lang. Oorsprong: China.
AARDAPPELYAM (Dioscorea bulbifera).
Bol- of waaiervormig gelobde knollen met een roodbruine huid en wit vruchtvlees, dat na het koken tot vuilgroen/geel verkleurt, papperig week van substantie is en enigszins bitter smaakt. Rijpe knollen zijn het beste van smaak. Oorsprong: Tropisch Afrika en Azië.
AARDAPPELZETMEEL
Aardappelzetmeel heeft een neutrale smaak en zorgt voor een heldere binding. Je kunt dit bindmiddel goed gebruiken voor het binden van bijv. jus, saus en compotes. Aardappelzetmeel wordt in de vorm van wit poeder verkocht. Aardappelzetmeelproducten zijn van essentieel belang voor sectoren op het gebied van voeding. In de voedselindustrie worden zetmeelsoorten bijvoorbeeld breed ingezet om […]
AARDBEI
> Bosaardbei
AARDBEI (Fragaria sp.).
Tot 8 cm lange schijnvrucht (de aardbei is de gezwollen bloembodem van de plant; de vruchten zijn de tientallen ‘pitjes’ op de buitenkant) die, afhankelijk van het ras, langwerpig of bijna rond kan zijn. Het zachte, zoete tot zuurzoete vlees heeft vaak een uitgesproken en kenmerkende smaak en kan in z’n geheel worden gegeten. Aardbeien bevatten […]
AARDBEI, WILDE (Fragaria indica).
De wilde aardbei is een soort uit Azië, die inmiddels ook is aang eplant in Zuid-Amerika. De dieproze tot paarsrode vruchten zijn onregelmatig van vorm (rond, langwerpig, afgeplat) maar wel zeer smakelijk. Ze komen in Europa overigens slechts zelden aan de markt maar worden hier wel als plant verkocht.
AARDBEIBOOM (Arbutus unedo).
De vruchten van deze tot 9 m hoge boom zijn ongeveer 2 cm in doorsnee, groeien in groepjes bijeen aan het einde van de takken en lijken, ondanks de naam van de boom, minder op een aardbei dan op een litchi; ze hebben een harde, knobbelige schil. De kleur van die schil is aanvankelijk geel […]
AARDPEER (Helianthus tuberosus).
Onregelmatig gevormde, vrij grote en blanke of violette knollen met een dunne huid die niet verkurkt. Ze zijn eetbaar en hebben een laxerende werking. Oorsprong: Amerika. Rassen: Bianka, Topianka, Rozo, Waldspindel.
AARDS
Geur- en smaakindruk die door de bodem van de wijngaard wordt beïnvloed > goût de terroir
AAREY (India).
Halfharde korstloze koemelkse kaas uit de buurt van Bombay. Smaak lijkt op die van Goudse, maar de structuur heeft kleine, ronde gelijkmatig verspreide gaten.