Abdijkaas is kaas die op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd door een abdijkaasmakerij. Men spreekt ook wel over paterskaas, en omdat deze kazen vaak gemaakt worden door de Trappistenorde wordt de naam trappistenkaas ook gebruikt. Het maken van kaas of het brouwen van bier past in de kloosterdoctrine die, mede beïnvloed door Sint-Benedictus, grote waarde hecht […]
Abdomen
Achterlijf; ook wel staart genoemd.
ABERDEEN ANGUS – RUND
Kenners zijn het er over eens dat dit Schotse vlees van een excellente kwaliteit is. De hoornloze Aberdeen Angus komt oorspronkelijk uit Schotland. Dit zwarte koeienras kan zichzelf goed redden en het hele jaar buiten worden gehouden. Ze zijn niet niet kieskeurig wat betreft hun voedsel en kalveren gemakkelijk en zelfstandig af. Dit runderras komt […]
ABFÜLLUNG (D)
Vaak gebruikt in |> Original-Abfüllung; door de producent op het wijngoed zelf gebotteld.
ABGESOTTENER (Oostenrijk).
Zachte, goudgele kaas met gelijkmatige structuur. Gewicht 200, 400 of 1000 g. Wordt gemaakt van afgeroomde koemelk.
ABOCADO
(S) Aanduiding voor een Spaanse halfdroge wijn. AC Verkorte weergave van > appellation d’origine contrôlée
ABON
Gedroogd, gekruid rundvlees.
ABONDANCE AOC / AOP
De Abondance AOC / AOP is een rauwmelkse koe kaas In de vorm van een slijpschijf 7-12 kg, met een concave hiel. De rijpingstijd is ten minste 3 maanden. De melk van kaas is van de koe rassen Abondance of Montbeliarde Tarine. De productie is zo geïmplementeerd om de melk in ruwe toestand zo snel […]
ABRICOTER
Bestrijken met abrikozengelei.
ABRICOTINE (F)
Amberkleurige Franse likeur, gemaakt van > brandewijn die getrokken is op abrikozen.
ABRICOTS BOURDALOUE (abrikozen Bourdaloue).
Laag amandelbeslag gedrenkt in een amandellikeur of abrikozenlikeur, bedekt met een laag griesmeelpudding met gepocheerde halve abrikozen en gebroken stukjes bitterkoekjes. Hierover een tweede laag griesmeelpudding met fijngehakte bitterkoekjes, besprenkeld met geklaarde boter. Gekleurd in de oven en geserveerd met warme abrikozensaus.
ABRICOTS COLBERT (abrikozen Colbert).
Verse abrikozen gehalveerd en gepocheerd in vanillesuikersiroop, gevuld met rijstebrij en gekonfijte fijngesneden vruchten. Vervolgens tegen elkaar vastgezet en door eiwit gehaald, gepaneerd met wit broodkruim en in de frituur bruingebakken. Bestrooid met poedersuiker en iets kaneel en warm opgediend met warme abrikozensaus.