Een stabilisator is een stof die voorkómt dat een product zijn eigenschappen verliest. Dat kan zijn dat een product gaat onmengen, of op een andere manier structuur verliest. Is een groepsnaam, moet altijd vergezeld worden van een stofnaam en/of E-nummer.
STABILISTOREN
Stabiliseren de toestand waarin een product verkeert. Ze voorkomen bijvoorbeeld het uitdrogen bij vleeswaren, vooral bij ham. In consumptie-ijs gaan ze de vorming van ijskristallen tegen. Ze zitten in mayonaise, slasaus, vleeswaren, ijs en chocolademelk. Een voorbeeld is xanthaangom E415. Dit is een verdikkingsmiddel om de textuur van een product te verbeteren.
STREMSEL
Stremsel is een vloeistof die gebruikt wordt bij de kaasbereiding om de melk te scheiden in een vaste stof (wrongel) en een vloeistof (wei). Stremsel bevat enzymen die het eiwit in de melk laten klonteren. Echt stremsel wordt gewonnen uit de maag van nuchtere kalveren. Plantaardig stremsel bevat diverse enzymen uit planten. Chymosine, de actieve […]
SUIKER
Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten. Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het drinken van […]
Suiker op het Etiket
Suiker zit in veel producten. Het kan er van nature in zitten, zoals in fruit, of het wordt aan producten toegevoegd. Dat kan in de vorm van kristalsuiker, maar ook bijvoorbeeld als stroop, honing of geconcentreerd (vruchten)sap. Op het etiket kun je zien welke en hoeveel suikers er in een product zitten. Suikers zitten dus […]
TDI
Stoffen die in voeding terecht komen maar daar eigenlijk niet in thuishoren, zoals milieuverontreinigingen en natuurlijke gifstoffen, hebben een toelaatbare dagelijkse inname (TDI). De TDI is de hoeveelheid van een dergelijke stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. Voor milieuverontreinigingen zoals zware metalen en dioxines wordt […]
TOEGEVOEGDE SUIKERS
Suikers kunnen van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen of worden toegevoegd aan de voeding. Toegevoegde suikers zijn hetzelfde als van nature aanwezige suikers, het lichaam ziet het verschil niet. De definitie van Wageningen University wordt over het algeem aangehouden als de juiste definitie.b. Dit houdt in dat alle suiker, honing, siroop en stroop die toegevoegd […]
TRICHINELLA SPIRALIS
Trichinella spiralis is een parasiet die in rauw vlees kan voorkomen. Deze parasiet is met name terug te vinden in wilde dieren, zoals wilde zwijnen. Infecties door deze parasiet komen in Nederland nauwelijks voor, maar in bijvoorbeeld Oost-Europa bestaat de kans om geïnfecteerd te raken. Daardoor kan je de ziekte trichinose of trichinellose oplopen. Het […]
VERDIKKINGSMIDDELEN
Die maken het product steviger (een soort bindmiddel). Ze zitten in puddinkjes, ijs, slasaus, halvarine, toetjes, advocaat en halva-jam. Een voorbeeld is xanthaangom E415. Dit is een verdikkingsmiddel om de textuur van een product te verbeteren.
VERPAKKINGSGASSEN
Deze zorgen ervoor dat het product goed blijft. Op de verpakking staat dan vaak: ‘Beschermende atmosfeer’. Bijvoorbeeld zuurstof E948 in gasmengsels bij voorverpakt vlees.
VERSCHILLENDE SOORTEN EIWITPOEDER
Het zou handig zijn als er één soort eiwitpoeder was dat je onder alle omstandigheden kon gebruiken. Helaas is dit niet het geval. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een bepaald type eiwit. Een van de aspecten is de snelheid waarmee het eiwit opgenomen wordt door het lichaam. […]
VERSTEVIGINGSMIDDELEN
Stoffen die fruit of groente stevig of knapperig maken of houden, of met geleermiddelen regeren om een gel te vormen of te verstevigen.