Er zijn meer dan 50 soorten herten op de wereld, waaronder het damhert en het edelhert. Hertenvlees is mager, zacht en makkelijk en snel te bereiden. Hertenvlees past uitstekend in het moderne voedingspatroon en is uitermate geschikt voor mensen met een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet. Hertenvlees heeft een zeer laag vetgehalte en bevat veel ijzer, […]
HET POLDERHOEN
De kuikens van de Biologische Polderhoen worden grootgebracht in Nederland (Flevopolder) met speciaal biologisch voer, rijk aan kruiden en granen. De dieren hebben de ruimte om rond te scharrelen en groeien op in hun eigen tempo. De kuikens worden groot in hun natuurlijke leefomgeving. Scheria, de initiatiefnemer van de Polderhoen, garandeert een biologische scharrelkip die […]
HOUTDUIF
De houtduif (wilde duif) is de meest voorkomende duivensoort in Europa. In Nederland is de jacht op de houtduif toegestaan van 15 oktober tot en met 31 januari. Buiten deze periode kan alleen gejaagd worden met een ontheffing voor beheer en schadebestrijding. Alle duiven die je na buiten deze periode kunt kopen, zijn gefokt. Een […]
I BONE DRY-AGED
Kenmerken zijn de entrecote met een stevige vetrand en een lendenwervel.
IBÉRICO-VARKEN
Het Ibérico-varken is een autochtoon ras afkomstig van het Iberisch schiereiland en verschilt van het Europese blanke varken. De kwaliteit van het Ibérico-varken is te danken aan het klimaat, de voeding en zijn vrijheid. Om de raszuiverheid te behouden, worden voor de nakomelingen uitsluitend zeugen van het pure Ibérico-ras gebruikt. Het vlees van deze varkens bevat […]
INJECTEREN
Het inspuiten van pekel door middel van naalden in vleesdelen die bestemd zijn voor gegaarde vleeswaren.
JACHTSEIZOEN
Wanneer mogen jagers op welke diersoorten jagen? Wanneer is welk jachtseizoen? Dit wordt grotendeels per provincie geregeld aan de hand van het Faunabeheerplan, een deel wordt ook door de Rijksoverheid vastgelegd (wildsoorten en landelijke vrijstellingen). We kunnen wel vaststellen dat wild het hele jaar verkrijgbaar is. Hierbij een globaal overzicht van de bejagingsperioden: Houtduif: 15 […]
JAK
Het jakvlees is van een zeer goede kwaliteit. Het is botermals, bevat weinig vet en is heel sappig. De Tibetanen eten het niet alleen vers, maar zijn ook dol op gedroogd vlees. De jak (Yak of bromrund) is een rund dat voorkomt op grote hoogten in de Himalaya: tot 6000 meter. Jaks hebben een langharige, […]
KALF – KARKASSEN
Hieronder staan afbeeldingen waarin alle soorten kalfskarkassen worden weergegeven.
KALF BOVENBIL
De bovenbil, een mals stuk vlees met een felroze kleur, is voor veel mensen het mooiste stuk vlees van het kalf. Dit vlees heeft kortere vezels. Soms ligt er een dun laagje vet op, maar dat kan ook al weggesneden zijn. Er wordt o.a. kalfsoester, kalfsfricandeau en kalfsbiefstuk van gesneden. DE GESCHIEDENIS VAN DE SCHNITZEL Op […]
KALFSBROEI POOT
Broeipoot is de gehele onderpoot van het kalf, zonder nagels.
KALFSENTRECOTE
Entrecote betekent letterlijk vertaald ‘tussen de ribben’ en werd traditioneel dan ook gesneden uit het ribgedeelte van het rund. Tegenwoordig wordt kalfsentrecote uit het lendestuk gesneden. De lende loopt langs een groot gedeelte van de rug van het kalf tot aan de dikke lende. Aan het einde van de lende zit een kleine verhoging, het zogenaamde […]