Scharrelvarkens is een keurmerk voor varkens op het gebied van dierenwelzijn. Scharrelvarkens moeten kunnen liggen op een dichte vloer met veel stro. De varkens mogen naar buiten op een verhard stuk met overkapping. Voor vleesvarkens mag het verharde gedeelte helemaal uit roostervloer bestaan, voor overige varkens mag het verharde gedeelte voor maximaal de helft uit […]
SCHIJF VAN VIJF
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere […]
SCOTCH EGGS
Een hardgekookt ei ingepakt in gehakt en paneermeel en vervolgens gefrituurd lijkt misschien een product van de moderne pubcultuur. Maar het Schotse ei werd uitgevonden door het Londense warenhuis Fortnum & Mason in 1738. Dit recept komt van keukenassistent Lucy- Ruth Hathaway, afkomstig uit Londen, Engeland. Ze zeggen dat ze in 1738 scotch eggs hebben […]
SEC
Droog, niet zoet, zonder toevoeging, puur.
SELEEN
Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Seleen maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier en mogelijk beschermt seleen tegen het ontstaan van […]
SENSORISCHE KWALITEIT
Het vinden van onderzoek van een voedselproduct door de vijf zintuigen of het menselijk lichaam organen (zien, ruiken, proeven, horen en voelen).
SHOARMAROL
De Shoarmarol lijkt erg op de Satérol, met als belangrijkste verschil dat het satévlees is omgewisseld met shoarmavlees. De snack wordt warm genuttigd en dient in de frituurpan te worden bereid. Andere fabrikanten hebben hier een variatie op gemaakt. Na het frituren hoort het flensje krokant te zijn. Deze snack bevat 275 calorieën per 100 […]
SITOSTICK
Een Sitostick is kalkoenvlees op een spiesje met een krokant jasje. De in rond 1970 uitgevonden snack is vooral in België populair; vaak wordt deze in combinatie met mayonaise gegeten. De snack is ook uitgevonden in België, door een man genaamd Jan Mertens. Tegenwoordig zit het in het assortiment van Mora en dit bedrijf is […]
SJASLIEK
Sjasliek is een delicatesse die bestaat uit aan pennen geregen stukken lams- of schapenvlees. De sjasliek komt oorspronkelijk uit de Kaukasus. Bij de originele sjasliek wordt vaak orgaanvlees (nieren, lever) en paddenstoelen meegeregen . De pennen worden geroosterd. De hedendaagse slager levert vele verrassende varianten op dit thema, waarbij ook varkens- en rund- en kalfsvlees […]
SKAL
Skal Biocontrole zet zich als toezichthouder in voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Biologisch is een wettelijk beschermde term. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels, de ruim 3600 gecertificeerde bio-ondernemers leven deze na en wij controleren hierop. Zo […]
SMAAKVERSTERKERS
Deze versterken de smaak en zitten bijvoorbeeld in soep in blik, soep in droge vorm, sojasaus (ketjap), worst en verschillende snacks. Zoals glutaminezuur/glutamaat E620 of E621 mononatriumglutamaat. Ook bekend onder de naam ve-tsin.
SMULROL
De smulrol is een Mora snack uit 1980. Het lijkt een beetje op een loempia. De smulrol is een Nederlandse snack die door snackfabrikant Mora wordt verkocht. Hij heeft de vorm van een flens in een staafvorm en is gevuld met een gekruid mengsel van vlees- en groenteblokjes. De smulrol moet worden gebakken in een […]