Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding. ALA zit in plantaardige oliën, vooral in lijnzaadolie. Verder zit het een beetje in vlees en groene bladgroente. EPA en DHA zitten vooral in vis […]
Superfood
Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.
PALMSUIKER
Palm suiker wordt gemaakt van het suikerige sap van een sagopalm of een kokospalm. Het staat ook wel bekend als Gula Jawa, oftewel Javaans suiker. In beide Thailand en Indonesie wordt het veel gebruikt in de keuken. Palm suiker wordt niet verfijnd of gebleekt waardoor het nog alle voedingsupplementen bevat. En in tegenstelling tot het […]
PECANNOTEN
De pecannoten met de Latijnse benaming carya illinoinensis vonden zijn oorsprong in het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico in de zestiende eeuw. De boom groeide in het wild en er bestond nog geen naam voor deze noten. De pecannoten vormden in die tijd een belangrijke schakel in het dieet van […]
POMPOEN
Pompoen is een oud cultuurgewas uit Midden- en Zuid-Amerika en sinds de zestiende eeuw ook Europa. Er bestaan veel soorten pompoenen, bijvoorbeeld de courgette is een soort pompoen. Pompoen werking Pompoen poeder stimuleert de gezondheid van binnenuit. Je kunt het eten, maar net zo goed gebruiken om een gezichtsmasker mee te maken. Het is goed […]
PROBIOTICA
Probiotica zijn levende bacteriën. Er bestaan beweringen dat ze darmklachten of allergische verschijnselen verminderen of de weerstand verhogen, maar hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Het nemen van probiotica heeft waarschijnlijk geen meerwaarde voor de gezondheid. Ze hebben voor zover bekend geen ongewenste bijwerkingen. Probiotica liggen in de winkels als yoghurtdrank of als voedingssupplement. Omschrijving Probiotica zijn levende […]
QUINOA
Quinoa was het hoofdvoedsel van de Inca’s. En dat was niet voor niets. Het is waarschijnlijk het beste voedsel dat er is. Het is een betere kwaliteit eiwit dan vlees en is bovendien rijk aan essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen. Deze knapperige korreltjes met nootachtige smaak zijn het zaad van een plant die al meer […]
RAW CHOCOLATE
Chocolade wordt gemaakt van de cacaoboon (zaad van de cacaoboom). Chocolade is het best bekende product van cacaoa. Raw chocolate is chocolade die bij het maken niet boven de 42 graden wordt verwarmd. Raw chocolate werking Raw chocolate is een natuurlijke bron van vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Deze stoffen zorgen ervoor […]
RODE BIET
Rode bieten worden ook wel kroot genoemd. Rode bieten zijn een donkerrood tot haast zwart knolgewas. De rode biet kan erg goed groeien op arme grond. De rode biet is een ronde knolgroente, die nauw verwant is aan de suikerbiet en aan de snijbiet. Bietenspruiten, kiemplantjes van rode bieten, worden gebruikt als bordgarnering. Zomerbieten zijn een stuk […]
ROYAL JELLY
Royal Jelly, ook bekend als koninginnegelei, is het honingmengsel dat larven krijgen. Het heet koninginnegelei omdat de larve die word gekozen als toekomstig koningin meer krijgt dan de andere larven. Royal Jelly werking Royal Jelly heeft meerdere werkingen. Het is antimicrobieel, verhoogt de celvitaliteit en celdelingstijden, mede daardoor is het kankercelremmend. Naast dit alles beinvloedt […]
SOJA-EIWITTEN
Sojabonen bestaan voor ongeveer 45% uit eiwitten en daarmee zijn het goede producten om te verwerken voor eiwitpoeder. Om eiwitpoeder uit sojabonen te halen, moeten deze eerst vermalen worden tot sojameel. Vervolgens worden de koolhydraten uit het sojameel gehaald met behulp van water of een alcoholextract. Hetgeen dat nu overblijft wordt gedroogd en nogmaals gemalen, […]
SPIRULINA
Spirulina is een microalg en wordt door heel veel soorten dieren gegeten. Spirulina was een voedingsbron voor veel Mesoamerikanen, voornamelijk de Azteken, tot ongeveer de zestiende eeuw. Het kan zelfs zijn dat spirulina een veel langere geschiedenis heeft in Chad waar zo ver terug als de negende eeuw spirulina al werd geoogst uit de meren […]
STEVIA
Stevia is een plantje met enorme zoetkracht. Stevia is in pure vorm enkele honderden keren zoeter dan suiker maar bevat in tegenstelling tot suiker geen calorieën. Stevia wordt in Amerika en Japan al lange tijd gebruikt als zoetstof in light frisdranken. Pas sinds november 2011 is stevia in Nederland goedgekeurd als zoetmiddel.
