In boter gefruite ui en rijst met ronde korrel, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met boter, geraspte parmezaanse kaas en schaafsel van witte truffel.
Groenten, rijst en meelspijzen
Groenten, rijst en meelspijzen hebben in de klassieke keuken één ding gemeen. Ze kunnen niet alleen als zelfstandig gerecht worden bereid, maar ook als bijgerecht. Voor de rest zijn de overeenkomsten gering. Rijst en pasta’s zijn een soort basisvoedsel, zoals in onze streken de aardappel; groenten daarentegen zijn een veel belangrijker onderdeel van ons voedsel omdat ze veel voedingszouten, vitaminen en andere stoffen bevatten die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Ze moeten daarom zo vers en vlug als mogelijk worden verwerkt om te voorkomen dat deze waardevolle stoffen verloren gaan.
RISOTTO À L’ITALIENNE (risotto à l’italienne).
In boter gefruite ui en rijst met ronde korrel, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met boter en geraspte Parmezaanse kaas.
RISOTTO MAIGRE (vleesloze risotto).
In boter gefruite ui en rijst met ronde korrel, waarna visbouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met boter en geraspte parmezaanse kaas.
RIZ À LA CRÉOLE (rijst à la créole).
Rijst, gegaard in water of bouillon met boter, kippen of ganzenvet.
RIZ À LA GRECQUE (rijst à la grecque).
In boter gefruite ui, stukjes saucijs, brunoise van rode paprika en rijst, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met doperwten en fijne julienne van kropsla.
RIZ À LA PARISIENNE (rijst à la parisienne).
In boter gefruite ui en rijst, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met een mengsel blokjes champignons, gebonden met tomatensaus.
RIZ À LA VALENCIENNES (rijst à la Valenciennes).
In boter gefruite ui, champignons, stukjes artisjokbodem, doperwten. blokjes magere ham en rijst, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Gegarneerd met stukjes geroosterde en ontvelde rode paprika.
RIZ À L’ÉGYPTIENNE (rijst à l’égyptienne).
Riz pilaw, geserveerd met een salpicon van kippenlevers, julienne van magere ham en schijfjes champignons.
RIZ AU BLANC (rijst au blanc).
Rijst, gegaard in water of bouillon, vlak voor het serveren vermengd met boter.
RIZ AU CURRY (rijst met kerrie).
In boter gefruite ui, kerriepoeder en rijst, waarna gevogeltebouillon toegevoegd en gegaard tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Vermengd met boter.
RIZ AU GRAS (rijst in vette bouillon).
Rijst, gegaard in vette gevogeltebouillon, vlak voor het serveren vermengd met boter.
RIZ NATUREL (naturel rijst).
Rijst, in ruim water gekookt, afgespoeld met koud water, uitgelekt en in de oven gedroogd. Of gewassen rijst, in ruim water gekookt. Of gewassen rijst, gaargestoomd in een rijstpan.