Stukken haan, in boter gekleurd met dobbelsteentjes mager spek, morieljes, kruiden en groente zoals zoals ui, wortelen, knoflook, tijm, laurier, peterselie, geflambeerd met cognac, afgeblust met rode wijn en gebonden met bloed. De ingrediënten worden vervolgens langzaam gekookt op laag vuur tot het vlees zacht wordt. Apart worden sneetjes in boter gebakken brood geserveerd. Deze eenvoudige “dronken kip” -schotel wordt vaak vergezeld door gestoomde of gekookte peterselie-aardappelen of beboterde noedels.
Een stukje geschiedenis
Coq au vin is een heel oud recept. Volgens verschillende legendes zou het afkomstig zijn uit het oude Gallië en Julius Caesar. In die tijd was wijn een teken van rijkdom, het stond op alle menu’s van de grote banketten van de keizers. De koks van dit bewind kregen de opdracht nieuwe recepten te bedenken. Zo had een chef het idee om wijn te mengen bij de bereiding een gerecht. De coq au vin was geboren. Daarom kennen we coq au vin als een Frans recept van haan gestoofd en gekookt in wijn. Het succes was zodanig dat elke regio een passende variant hier op heeft.
Coq au vin is een klassieke Franse gerecht. waarvan de Bourgondië, Elzas, Champagne en vooral de Auvergne vaderschap van dit gerecht claimen.
Wil Demandt befaamd geworden als executeur testamentaire van de Klassieke Franse keuken. Een van de beroemdste gerechten uit die stroming is coq au vin. De basis voor dat gerecht is een oude, en daardoor ook wat taai geworden haan. In het eerste deel van deze tweedelige masterclass wordt de haan klaargemaakt voor de marinade.