Dunne sneetje brood dat bij voorkeur geroosterd wordt boven houtskool, dat is een crostini. De herkomst van de crostini wat in het Italiaans dun toastje betekend komt uit de regio Toscani. Stukje geschiedenis over de crostini Dante Alighieri, een 13e-eeuwse dichter werd in 1302 verbannen uit Florence naar Ravenna. Hier merkte hij op dat het […]
Geen enkele keuken is de voorbije decennia wereldwijd zo populair geworden als de Italiaanse. Vooral de eenvoud van de bereidingen, de enorme verscheidenheid aan regionale gerechten en de smaakvolle resultaten dragen bij tot dat succes. Italië is nog maar sinds de tweede helft van de 19de eeuw een staatkundige eenheid. Daarvoor waren er zelfstandige steden die elkaar meestal vijandig gezind waren en onderling weinig contact onderhielden. Elke stad had haar culinaire specialiteiten en gewoonten. Daarom zijn er in Italië ook zoveel verschillende regionale keukens. De Italiaanse keuken is bovenal gebaseerd op verse ingrediënten. Basisingrediënten zijn deegwaren, tomaten, olijfolie, basilicum en olijven, aangevuld met typische producten van de streek. Een Italiaanse maaltijd begint meestal met een antipasti, lichte voorgerechtjes die enorm kunnen verschillen van streek tot streek. Een antipasti kan bestaan uit schijfjes salami, rauwe ham, gegrilde aubergines en paprika’s, bruschetta (geroosterd brood, in de meest eenvoudige vorm belegd met stukjes tomaat en basilicum) of crostini (geroosterd brood, dik belegd met onder meer olijven pasta, leverpastei of kippenlevertjes), gemarineerde paddestoelen, carpaccio, zongedroogde tomaten, gemengde schaal- en schelpdieren. Dan volgt il primo, de eerste gang. Deze kan bestaan uit een pastabereiding, rijstgerechten zoals risotto, gnocchi gemaakt van bloem en aardappelen, soep zoals de befaamde minestrone, polenta gemaakt van maïsdeeg, diverse slatjes en gefrituurde of gebakken gerechtjes zoals met inktvis gevulde auberg ines, courgettes of paprika’s en pizza. Versgebakken brood in allerlei vormen ontbreekt nooit bij deze eerste gang. De secondo, de tweede gang, kan bestaan uit vlees, vis of gevogelte. Vlees wordt meestal gebakken of gegrild met verse kruiden en g eserveerd met groenten. Ook vis wordt overwegend geroosterd en gebakken en gecombineerd. Bij gestoofde vis worden bereide groenten geserveerd met een salade. Aan het einde van de maaltijd kan een stukje kaas komen. Meestal is dat een stukje zachte kaas zoals een bel paese, een blauwgeaderde gorgonzola, een fontina, soms mozzarella of jonge parmezaanse kaas. De maaltijd wordt afgesloten met een eenvoudig nagerecht, meestal een stuk fruit of een vruchtensalade, roomijs of sorbet.
EIERPASTA
De beste eierpasta is de pasta die u zelf maakt, met hard werken en inspanning. deskundigen zeggen dat je in goede eigengemaakte deegwaar de liefde kunt proeven die een kok erin legt. Met een beetje oefening en ervaring kunt u verse eierpasta thuis maken en hem in elke vorm die u kunt bedenken. Wees niet […]
ESPRESSO EN CAPPUCCINO
Espresso wordt onder druk gezet door water van 90°C en stoom door zeer fijngemalen koffie te persen. Hiervoor zijn verschillende espressoapparaten in de handel. Cappuccino bestaat uit 1/3 espresso, 1/3 melk en 1/3 schuim. Doe voor cappuccino halfvolle melk in een kan en zorg dat de ‘stoomtuit’ van het espressoapparaat zich net onder het oppervlak […]
FETTUCINE ALFREDO
Fettucine Alfredo is een alom bekend pastagerecht gecreëerd door Alfredo di Lelio. Het gerecht bestaat uit verse lintpasta, Parmezaanse kaas, boter en zware room. Naar verluidt was zijn zwangere vrouw de aanleiding om dit gerecht te creëren. Toen zijn jonge echtgenote zwanger was, verloor ze alle eetlust en werd mager. Di Lelio maakte vervolgens […]
FOCACCIA
Focaccia komt oorspronkelijk uit Genua. Het woord ‘focaccia’ is een afgeleide van het Latijnse ‘focus’, dat ‘haard’ betekent. Dit grote, platte brood dankt zijn naam aan de tijd dat de Etrusken in Noord-Italië het op een hete steen bakten boven de kooltjes van een vuur dat nog nagloeide. Dit karakteristieke Italiaanse brood wordt tegenwoordig besprenkeld […]
FONTINA AOSTA (ITALIË)
Fontina Aosta is een Alpagekaas afkomstig uit het Aostadal. Deze kaas is niet eenvoudig om te maken, maar als het lukt dan is deze uniek in zijn soort. De melk is afkomstig van Valdostana-koeien en deze mag alleen vers worden gebruikt. De wrongel wordt gesneden en na het rusten nog een tweede keer gesneden. Daarna wordt […]
GEVULDE PASTA
Elke stad in Italië lijkt zijn eigen tradizionale versie van gevulde pasta te hebben, maar het idee erachter is steeds hetzelfde. Het opdienen van heerlijke malse vulling in een fijn omhulsel van de beste verse pasta, bedekt met boter en kas, een fijne bouillon of saus. In Italië nemen nog maar weinig huisvrouwen de moeite […]
GORGONZOLA (Italië).
Ook wel Stracchino di Gorgonzola genoemd. Zachte koemelkse blauwaderkaas met een rimpelige, ruwe en roodachtige korst. Heeft een trommelvorm en weegt tussen 11,5 en 12,5 kg. De doorsnee is 25 tot 30 cm, de hoogte 16 tot 20 cm. Wordt beschermd met een certificaat, maar in veel landen nagemaakt. Omdat vroeger melk werd gebruikt van […]
HET VERHAAL VAN TOURNEDOS ROSSINI
Dit delicate gerecht heeft zijn naam te danken aan de beroemde componist en smulpaap Rossini (1792-1868). Rossini’s meeslepende melodieën en zijn feilloze gevoel voor zowel het toneel als de orkestratie zijn belangrijk geweest voor de geschiedenis van de opera. De Franse chef-kok Auguste Escoffier heeft dit gerecht speciaal gemaakt voor Rossini. Deze tournedos (ossenhaas) wordt bereid […]
INSALATA CAPRESE
Insalata caprese heeft de kleuren van de Italiaanse vlag. Evenals de pizza Margherita. (“salade in de stijl van Capri”, soms ook Insalata Tricolore genoemd), die in Italië Caprese heet. Het is een typisch voorgerecht uit de Napolitaanse Italiaanse keuken. Tomaat en mozzarella, meestal in plakken gesneden, en blaadjes basilicum dat is de Insalata caprese. De salade wordt overgoten met olijfolie en bestrooid met peper en […]
LA TUR (ITALIË)
La Tur wordt gemaakt in de regio Piemonte van Italië, in de zuivelfabriek Caseificio dell’Alta Langa in de buurt van Alba. Het is een zachte, rijke en romige Italiaanse kaas gemaakt van gemengd schapen, koeien en geiten melk die wordt gepasteuriseerd op het laagste niveau volgens de Italiaanse wetgeving. Elk stuk is ongeveer 10 cm […]
LASAGNE HISTORY
De geschiedenis van de pasta begint met de lasagne en wel in Griekenland. De naam Lasagna, of “Lasagne” is afgeleid van het Griekse woord ‘Laganon’; de eerste bekende vorm van pasta. Natuurlijk beweert Italië dat ze de eerste ware en dat het is ontstaan in de middeleeuwen in de stad Napels, maar dat schijnt aantoonbaar niet […]