Birma heeft geen culinair hoogstaande keuken zoals China, Thailand en India. Het is meer een volkskeuken. Wel heeft de Birmese keuken dingen overgenomen van andere keukens, zoals de kruiden van India, de pittige smaak en de vis van Thailand en de Chinese manier van eten bereiden. En ook al hoeft het gerecht niet zeer bijzonder […]
Wereldkeuken
Door de opkomst van het fusionkoken – het koken met gebruikmaking van ingrediënten en bereidingswijzen uit vele internationale keukens – is er een groeiende belangstelling voor wat de ‘wereldkeuken’ ons te bieden heeft. Om die redenen hieronder, in zeer beknopte vorm, korte karakteristieken van een aantal keukens uit verschillende delen van de wereld. Regelmatig zullen we hier aanvullingen voor maken.
NAMIBIÉ
Voor Namibië geldt dat men er veel Europees eten kan krijgen, met name Engels en Duits voedsel. Sta dus niet raar te kijken als er apfelstrudel, brötchen of fish & chips op de menukaart staat. Het lekkerst eet je in de Duitse konditorei. Je kunt zowel een continentaal als een Engels ontbijt krijgen. Het diner […]
NEDERLAND
Stamppotten lopen als een rode draad door de Nederlandse eetcultuur. Reeds in 1592 wordt melding gemaakt van de gewoonte ‘om kleine stukken vleesch met wortelen in aarden potten te kooken en dit gerecht, gedurende de geheele week voor iederen maaltijd opnieuw op te warmen, met toevoeging van eenigen verschen voorraad’ zoals Jozien Jobse-Van Putten optekent […]
Nederlandse Antillen
Net zoals op andere eilanden uit de Caraïben is de keuken van Aruba, Curaçao en Bonaire een culinaire smeltkroes. Verschillende volkeren en culturen hebben zich op de eilanden gevestigd en hun voedingsgewoonten geïmporteerd. In de loop der eeuwen is flink gevochten om het bezit van de caribische eilanden en sommige zijn wel zestien keer in […]
NEPAL
Dal bhat is het volksvoedsel van Nepal. Het bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast. Dal is Nepalees voor linzen. Verder worden er, afhankelijk van het seizoen, gekookte groentes en aardappels bij geserveerd. Het wordt gegeten door steeds wat van de linzensoep door de rijst te scheppen, en de rijst dan met wat groente […]
NICARAGUA
De Nicaraguaanse keuken is simpel en ongecompliceerd. Het heeft vergelijkbare ingrediënten als de Mexicaanse keuken zoals bonen, rijst, maïs, kaas, (bak)banaan en tortillas, maar dan zonder de kruiden en diversiteit. Vegetariërs hoeven geen problemen te ondervinden, vooral niet op het platteland, waar vlees sowieso een luxeproduct is. Pollo (kip) is heel populair onder de […]
Nieuw-Zeeland
De Nieuw Zeelandse keuken is bijna een exacte kopie van de Engelse. De meeste Nieuw-Zeelanders hebben dan ook Britse voorvaderen. Ze ontbijten met spek, eieren, tomaten en worstjes, drinken sloten thee en slap bier zonder schuimkraag en eten ’s middags belegde sandwiches. Tradities zoals high tea worden er nog in ere gehouden. Door Aziatische en […]
Noorwegen
Vele typisch Noorse voedingswaren werden, zoals dat ook elders het geval is, ontwikkeld in tijden dat er geen diepvriezers waren. Vis en vlees werden gerookt, gepekeld of gedroogd om ze beter te kunnen bewaren. Van deze geconditioneerde voedingswaren vinden we er nog vele terug in het Noorse voedingspatroon. Een van de meest authentieke bereidingen is […]
OEZBEKISTAN
De Oezbeekse keuken is in onze ogen aan de vette kant. Het standaardgerecht in Oezbekistan, Plov, bestaat uit rijst met schapenvlees, uien, wortels en rozijnen gebakken in schapenvet. Laghman is een soort noedelspoep waarvan de samenstelling nogal kan verschillen, altijd met schapenvlees en groenten. Shurpa is een vettige soep met een homp vlees en groenten. […]
Oostenrijk
Net zoals Hongarije was Oostenrijk tot het uiteenvallen van de dubbelmonarchie in 1918 een smeltkroes van volken. Hongaren, Kroaten, Serviërs, Tsjechen en Italianen hadden hun invloed op de keuken. In de 18de eeuw ontwikkelde de Weense kookkunst zich onder Franse invloed tot een van de fijnste van Europa. De lichte en delicate bereidingen werden ook […]
PANAMA
Panama heeft een internationale keuken. Er zijn Italiaanse, Chinese, Mexicaanse, Arabische en Indiaanse restaurants. Het eten in de Indiaanse restaurants is pittig en soms echt heet, zeker als je daar ‘picante de la casa’ bestelt. Panama is minder een bonenland dan de andere Midden-Amerikaanse landen. In plaats van bonen zie je vaker de Caribische bakbananen. […]
Peru
Vijfduizend jaar geleden al verbouwden de indianen van Peru, op de hoogvlakten van de Andes als eersten aardappelen. Hoewel ook de Peruaanse keuken is beïnvloed door de Spanjaarden, bleef de aardappel volksvoedsel nummer één. Opvallend is wel dat bij elke maaltijd rijst wordt geserveerd en aardappelen als bijgerecht dienen. Omdat de inka’s de zon aanbaden […]
