Het minste dat je over Poolse gerechten kan zeggen is dat ze robuust zijn. Varkensvlees is het belangrijkste vlees. De varkens worden met liefde gekweekt en gevoed met graan, melk en aardappelen. Varkensgebraad wordt gekruid met karwijzaad en geserveerd met rode kool, zuurkool of ingemaakte komkommers. Koteletten worden over het algemeen eerst gepaneerd en dan […]
Wereldkeuken
Door de opkomst van het fusionkoken – het koken met gebruikmaking van ingrediënten en bereidingswijzen uit vele internationale keukens – is er een groeiende belangstelling voor wat de ‘wereldkeuken’ ons te bieden heeft. Om die redenen hieronder, in zeer beknopte vorm, korte karakteristieken van een aantal keukens uit verschillende delen van de wereld. Regelmatig zullen we hier aanvullingen voor maken.
Portugal
Portugezen en Spanjaarden hadden ooit een gezamenlijk verleden toen de Moren het Iberische schiereiland overheersten. Maar na hun onafhankelijkheid gingen ze hun eigen weg. Portugese zeevaarders trokken in de 15de eeuw op tocht en ontdekten als eersten Madeira, de Azoren en Brazilië. Ze vestigden zich op de Molukken, en in Ethiopië, Macau, China en India […]
Roemenie
De Roemeense keuken is een eenvoudige en voedzame boerenkeuken. Het aanbod is gering en de bevoorrading is nog altijd slecht georganiseerd. Het ontbijt bestaat overwegend uit brood, tomaten, paprika’s, hardgekookte eieren en witte kaas. Bij het middag- of avondmaal speelt soep een belangrijke rol. Veel gegeten wordt corba, een dikke groentesoep met varkensvlees of kip […]
Rusland
Sjitsji da kasja pisjtsja nasja! ‘Koolsoep en gruttenpap zijn ons voedsel’. Dit oude Russisch gezegde, waarmee vele Russische kookboeken beginnen, zegt alles over de volkse trekjes van het Russische eten. De basis van de Russische keuken is immers stevig boerenvoedsel, waarin de primaire smaken zoet, zuur en zout terug te vinden zijn. Kool, bieten en […]
SENEGAL
Karakteristiek voor de Senegalese keuken zijn eenvoudige rijstgerechten die echter zo geraffineerd gekruid zijn dat ze bijzonder smakelijk zijn. Een hoofdmaaltijd bestaat over het algemeen uit rijst of gierst als basis met een smakelijke saus met vlees of vis. Niet alleen aan de kust maar vanwege de vele grote rivieren in het land is vis […]
Spanje
De creativiteit van een Spaanse kok kun je herkennen aan de hapjes die hij vóór de maaltijd serveert, de tapas die in Spanje tot een culinaire kunstvorm zijn verheven. Het woord komt van tapa, deksel, en verwijst naar het bordje waarmee men het wijnglas bedekt tegen de vliegen. Op dit bord kwam een plakje chorizo, […]
SRI LANKA
Hoewel de keuken van Sri Lanka niet zo verfijnd is als andere Aziatische keukens, zoals bijvoorbeeld die van Thailand, valt er op culinair gebied toch bijzonder veel te ontdekken. Als je niet op reis bent om hetzelfde te eten als thuis zul je vooral genieten van de ‘rice and curry’ die in vrijwel alle restaurants […]
Suriname
De Surinaamse keuken dankt haar rijkdom aan een mengelmoes van culturen. De bevolking bestaat uit verschillende etnische groepen zoals Chinezen, Creolen, Hindoestanen, indianen en Javanen. Fransen en Nederlanders hebben het land ingepalmd en ook zij hebben hun stempel op de keuken gedrukt. De Hindoestanen brachten kerriegerechten mee, de Javanen hun Indonesische gerechten, de Chinezen hun […]
SYRIË
De Syrische keuken heeft heel veel weg van de Turkse keuken. Ook vind je er invloeden uit de Egyptische keuken. Er zijn veel gerechten die in Syrië worden gegeten. In Syrië worden erg veel verse producten gebruikt. Voor sommige gerechten worden wel twintig verschillende kruiden, en dat ruik je. In Syrië is het echt not done […]
TADJIKISTAN
Typische Tadjiekse maaltijden zijn bijvoorbeeld kikkererwten in een deegpakketje (nahud sambusa) of kikkererwtenpap (nahud shavla). Ook wordt bonen met melksoep veel gegeten; een unieke kruidensoep of in het Tadjieks oshi siyo halay is ook een bekende maaltijd. Een smakelijke eierdeeg ravioli geserveerd met een sausje van sesamzaad wordt in het Tadjieks tuhum barak genoemd. Chakka […]
TIBET
De Tibetaanse keuken steekt nogal schril af bij de uitgebreide en verfijnde Chinese keuken. Als gevolg van de vaak barre omstandigheden waaronder de mensen moeten overleven en de beperkte mogelijkheden om voedsel te verbouwen, is het traditionele menu niet echt afwisselend. Als dranken zijn yakboterthee (gezouten thee met yakboter) en chang (bier) geliefd. Tsampa, een […]
Tsjechië en Slowakije
Tsjechië en Slowakije hoorden tot het begin van de 20ste eeuw bij het Habsburgse rijk en werden daardoor zowel door de Duitse als de Oostenrijkse keuken beïnvloed. In beide landen komen stevige gerechten op tafel, overwegend geserveerd met knedliky: knoedels gemaakt van bloem, eieren, gist en oud brood. De beroemdste vleesbereiding is de Prager ham, […]
