Beef Stroganoff is een klassieke Russische gerecht dat zijn heerlijke waarde keer op keer heeft bewezen. Het gerecht bestaat uit reepjes mager rundvlees gebakken en geserveerd in een zure-roomsaus met uien en champignons.
De algemeen geaccepteerde geschiedenis van Beef Stroganoff is dat een Franse chef-kok die voor een rijke Sint-Petersburg familie werkte, het gerecht creëerde voor een kookwedstrijd’L’Art Culinaire’ in 1891, en won. Naar aanleiding van de Russische gewoonte van de dag, noemde hij het bekroonde gerecht voor zijn werkgever, Count Pavel Alexandrovich Stroganov. Een overtuigend detail is dat bij de oudere graaf de tanden ontbraken en daarom dunnen plakjes vlees geserveerd kreeg.
Ingrediënten voor de authentieke Beef Stroganoff
- 2 pond van de biefstuk (klassiek is natuurlijk ossenhaas)
- 4 eetlepels boter
- 1/2 – 1 theelepel gedroogde dille
- 2 grote uien, fijngehakt
- 1/2 pond champignons, in plakjes.
- 1/2 kop zure room
- 2 kopjes water
- 1 kop Kasha (boekweit gries)
- 1 ei, losgeklopt
- 2 eetlepels boter
- 1 theelepel zout
- Vers gemalen zwarte peper uit de molen toevoegen naar smaak.
In de loop der jaren zijn er meerdere ingrediënten toegevoegd aan het gerecht, zoals tomatenpuree, paprika en Worcestershire saus. Beef Stroganoff wordt geserveerd met rijst of noedels.