
Gedroogd fruit
Gedroogde vruchten zijn verse vruchten die in de zon of machinaal gedroogd worden. Ze behoren tot de oudst bekende voedingsmiddelen ter wereld. Het drogen is noodzakelijk om de houdbaarheid van de vruchten te verlengen. Gedroogde zuidvruchten worden in Nederland steeds vaker gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Daar, waar gedroogde en lang houdbare producten vroeger als aanvulling op verse producten werden gegeten, worden ze nu veel meer gebruikt om variatie in de maaltijden aan te brengen. Verse groenten en fruit zijn immers het hele jaar door verkrijgbaar.
Diverse onderzoeken, waaronder die van de Wereld Gezondheids-Organisatie, hebben inmiddels onomstotelijk bewezen dat gedroogde vruchten samen met verse groenten en vers fruit tot de meest gezonde voedingsmiddelen behoren, waarvan dagelijks gebruik is aan te raden. Vooral voor mensen met een hoog cholesterolgehalte. Het zijn producten, die puur natuur zijn. Ze bevatten veel vruchtsuikers die niets te maken hebben met onze gewone suiker van bieten of riet. Daarom kunnen ze meestal ook gebruikt worden door diabetici.

Dadel (Siar)
Gedroogde zuidvruchten bevatten net zoveel vitaminen en mineralen als verse vruchten. Zeker nu de vruchten op een snellere manier gedroogd kunnen worden door middel van ‘snelle vochtverdamping.’ Een methode waarbij de vruchten eerst in zogenaamde droogkamers of droogtunnels binnen 24 uur indrogen, voordat zij blootgesteld worden aan de zon. Alle vruchten worden eerst gewassen en behandeld tegen schadelijke schimmels en bacteriën. Daarvoor wordt, mede met het oog op de houdbaarheid sorbinezuur voor gebruikt, dat ook in de natuur voorkomt in bijvoorbeeld zure appels. Gedroogde zuidvruchten worden in Nederland zowel apart als in mixen (tutti frutti) aangeboden. Abrikozen, appeltjes en pruimen zijn de bekendste soorten gedroogde zuidvruchten. Twee bijzondere zuidvruchten zijn vijgen en dadels. Vooral dadels, die bevatten veel kalium en calcium.
De verschillende fruitsoorten komen uit alle delen van de wereld. Latijns-Amerika, Z.O.-Azië en het zuiden van de Verenigde Staten zijn de laatste decennia belangrijke exportgebieden geworden. Maar ook Turkije en de Arabische landen zijn grote exporteurs. Frankrijk is vooral beroemd om zijn halfgedroogde pruimen (pruneaux).

Gedroogde abrikoos
ABRIKOZEN
Bij abrikozen zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden, namelijk zoete en zure abrikozen. Beide soorten zijn bloeddruk verlagend. Abrikozen vinden hun oorsprong waarschijnlijk in Azië. De gedroogde abrikozen die men in Nederland koopt komen voor het grootste gedeelte uit Turkije en Iran. Abrikozen worden meestal in juli geoogst. In Turkije gebeurt dat handmatig. Na 24 uur in de droogkamer, waarin ze ook nog met zwaveldamp worden behandeld ter verbetering van de houdbaarheid en het doden van schadelijke insecten en bacterieën worden de vruchten ontpit en vervolgens nogmaals gedroogd, maar nu in de zon. Dat neemt een aantal dagen in beslag.
Na het drogen worden ze gewassen met helder, schoon water. Na een tocht door een hetelucht-tunnel waarin het zo’n 60 à 70ºC is, kunnen de vruchten verpakt en verkocht worden. Abrikozen koop je in een zoete of zure soort. Vooral de zure abrikoos (overwegend afkomstig uit de VS (Californië), Australië en Zuid-Afrika) is geschikt voor het maken van boerenmeisjes (op brandewijn). Naast gezwavelde abrikozen zijn er ook ongezwavelde te koop. Deze zijn donkerbruin van kleur en beperkt houdbaar.

Gedroogde pruim
PRUIMEN
Hoewel Frankrijk beroemd is om zijn pruimen, is Californië nu de grootste producent van gedroogde pruimen. De pruimencultuur komt van oorsprong uit Frankrijk (omgeving Agen) en is in de tweede helft van de 19e eeuw overgewaaid naar de VS (met name de Santa Clara Valley). Hier wordt nu ongeveer driekwart van de totale wereldproductie geoogst. Frankrijk is tweede. Daarnaast komen er ook pruimen uit het voormalige Joegoslavië, Chili en Argentinië. Uit de laatste twee landen komen de zogenaamde President-pruimen. Dit zijn reuzen van pruimen, maar de smaak is wat zuur.
In gigantische boomgaarden gaat de pluk(schudden) tegenwoordig machinaal. Na droging worden de pruimen opgeslagen in enorme ruimten die goed gekoeld worden. De pruimen bevatten dan nog maximaal 24% vocht. Wanneer er een bestelling komt worden de pruimen blootgesteld aan waterdamp, zodat zij de gewenste hoeveelheid vocht bevatten en dat kan wel oplopen tot 35%. Om een kilo gedroogde vruchten te krijgen, heeft men overigens nogal wat vers fruit nodig. Dit kan variëren van 4 kilo per product tot maar liefst 20 kilo per product, afhankelijk van de soort. Zoals bij de meesten bekend is de gedroogde pruim goed voor de stoelgang.

Gedroogde ananas
GEDROOGDE APPEL EN ANDER FRUIT
Gedroogde appeltjes worden veel gemaakt van de bekende Granny Smith appel. De droogmethode van deze appels lijkt veel op die van abrikozen. Voor gedroogde appeltjes is echter veel meer vers fruit nodig dan bij abrikozen het geval is. Voor één kilo gedroogde appeltjes zijn acht kilo’s verse appels nodig, terwijl bij abrikozen de verhouding 1 op 3 is. Nederland importeert de meeste appeltjes uit Chili, Argentinië en Italië. Appeltjes worden veel verkocht in ‘mixed fruit’, maar juist ‘puur’ zijn er veel lekkere gerechten mee te maken. Naast de genoemde soorten zijn er tal van vruchten die gedroogd worden en onder meer in tutti frutti worden verwerkt, zoals druiven tot rozijnen en krenten, ananas, cranberry, vijgen, dadels, mango, papaya, peer etc.