Vanaf vandaag, 2 november 2020 is een echte Koningsoesterzwam uit eigen land in de supermarkt verkrijgbaar. Deze paddenstoel kennen we als geïmporteerde versie onder de naam Eryngii en is perfect als alternatief voor vlees in gerechten. De lokale teelt levert niet alleen een stevig, goed houdbaar en zeer smakelijk product, maar zorgt ook voor een […]
Smokkel van jonge paling naar China volledig ingestort
De smokkel van glasaal – jonge paling – naar China is dit seizoen in sterke mate teruggedrongen van – geschat – 100 ton naar een gerapporteerde 5 ton. De glasaalsmokkel vormde de afgelopen 10 jaar de grootste bedreiging voor de palingstand in Europa. De Duitse wetenschapper en palingexpert Florian Stein spreekt van “een crash van […]
WAT IS NEDERLAND TOCH LEKKER
Zondag was het een heerlijke dag niet alleen vanwege de lekkere septemberzon maar bovenal vanwege de combinatie met gerechten van Nederlands PalingPatron Martin Kruithof. Ik was in Giethoorn in de prachtige tuin van restaurant de Lindenhof ** daar werd en palingparty georganiseerd. De dag begon met een toespraak van Martin, die als handelsmerk heeft dat […]
DUPAN DOET EEN PLECHTIGE BELOFTE
Nog 10 jaar “Niets doen is geen optie” en “Geen woorden maar daden” De afgelopen maanden heeft DUPAN in een 10-delige reeks van artikelen haar visie gedeeld over de Europese Aalregulering en wat er moet gebeuren om de al 9 jaar stijgende palingstand nog verder te verbeteren. Onze artikelen waren gebaseerd op de ‘10 Geboden […]
GOED AAL-BEHEER LOONT
2020 is een geweldig jaar voor de intrek van glasaal, ofwel jonge paling. Zulke hoeveelheden jonge paling hebben ze in de afgelopen 25 jaar nog nooit gezien, zeggen vissers uit Groot-Brittannië. Een video toont het indrukwekkende spektakel. Niet alleen in de delta van de Severn, de langste rivier van het Verenigd Koninkrijk, observeerden vissers en onderzoekers […]
SUIKERMAXDAG
Suikermaxdag’: voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt. Kinderen van 4 tot 8 jaar consumeren relatief het meeste vrije suikers, bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als […]
EEN UNIEKE NIEUWE LIJN KAASMESSEN
Als een topbedrijf als de Duitse ambachtelijke messenfabrikant Robert Herder en Fromagerie Guillaume uit Berkel-Enschot elkaar ontmoeten is het een kwestie van veel tijd, eindeloos overleg, tientallen proefsessies maar dan is het ook, een uniek serie kaasmessen voor de zwarte brigade en enthousiasten. Ze hebben prachtige namen gekregen. De hele reeks heet Fromaĝo, wat kaas […]
Sterrenchef Martin Kruithof van De Lindenhof uitgeroepen tot Paling Patron 2020
Martin Kruithof, Meesterkok en patron-cuisinier van 2-sterren-Restaurant De Lindenhof in Giethoorn, is door Stichting DUPAN uitgeroepen tot Paling Patron van het jaar 2020. De Paling Patron wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de verbetering van de palingstand en het behoud van de Nederlandse palingcultuur. Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN licht de keuze voor […]
BBQ-LIVESTREAM T.B.V. SUPPORT CASPER WAS EEN SPEKTAKEL
BBQ-LIVESTREAM T.B.V. SUPPORT CASPER WAS EEN SPEKTAKEL
De Grote Hamersma Harold Hamersma & Esmee Langereis
Ruim 90 procent van alle wijn die we thuis drinken, kopen we in de supermarkt of bij een van de nationale slijterijketens. Maar welke moeten we nou hebben als we voor het schap staan? Het antwoord daarop is eenvoudig: alleen de beste natuurlijk. En De Grote Hamersma weet precies welke dat zijn. Al jaren is […]
50% MEER VIS IN EUROPESE ZEE
Groot nieuws van het belangrijkste Europese wetenschappelijke visserijcomité STECF. In onze Europese zee zit gemiddeld “50% MEER vis dan 10 jaar terug.” “Er zijn echter nog verdere inspanningen nodig, vooral in de #Middellandse #Zee“, schetst het rapport. Daniel Voces, directeur van de Europese visserijkoepel Europêche Bruxelles, ergert zich intussen groen en geel aan “radicale milieu-NGO’s […]
DE FINALISTEN VAN DE HOTTEST CHEF 2020
Het was even schakelen toen Tabasco de culinaire wedstrijd voor de Hottest Chef ineens geheel online moest gaan voortzetten. Om een positieve wending te geven aan alles wat ons begin maart overkwam, werd in korte tijd de hele competitie online voortgezet. En met succes: maar liefst 30 schitterende recepten werden ingestuurd uit allerlei verschillende hoeken, […]