In Cambodja is eten voor iedereen belangrijk, maar in Zuidoost-Azië is het vaak verheven tot een levensstijl. In het sociale leven is eten van groot belang. Veel mensen eten niet op vaste tijden: er wordt gegeten wanneer men trek heeft. Daarom kan, zeker in de steden, op ieder tijdstip gegeten worden. Er zijn speciale voedselmarkten, […]
Wereldkeuken
Door de opkomst van het fusionkoken – het koken met gebruikmaking van ingrediënten en bereidingswijzen uit vele internationale keukens – is er een groeiende belangstelling voor wat de ‘wereldkeuken’ ons te bieden heeft. Om die redenen hieronder, in zeer beknopte vorm, korte karakteristieken van een aantal keukens uit verschillende delen van de wereld. Regelmatig zullen we hier aanvullingen voor maken.
CANADA
Wat de Canadezen elke dag eten vertelt het verhaal van hun land. De inwoners komen onder meer uit Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten, India, China, Jamaica en Mexico. De voorbije 150 jaar emigreerden meer dan 14 miljoen mensen naar Canada; 16% van de zowat 30 miljoen inwoners die er nu leven zijn migranten van […]
CHILI
De Chileense keuken is zeer gevarieerd en dat heeft alles te maken met de vele klimaatgordels en de mix van Spaanse, Franse en Indiaanse . Op die manier ontstond een streekkeuken met typische bereidingen zoals humitas (gestoomde maïs in maïsbladeren gewikkeld) en porotos granados, een soep van cranberrybonen met pompoen, maïs en tomaten. Carnivoren eten […]
Columbia
De Colombiaanse keuken is een symbiose tussen inheemse en Spaanse kookkunst. Ceviche bijvoorbeeld, een bereiding van gemarineerde vis met tomaten en uien, verloochent zijn Spaanse herkomst niet. Aan de kust worden kruidige stoofpotjes met vis gemaakt. Altijd wordt er fruit aan toegevoegd: ananas, mango’s, bananen, limoenen, papaja of kokosnoot. Een favoriet zijn de kreeften die […]
COSTA RICA
Costaricaanse gerechten zijn niet zo gekruid als gerechten uit bijvoorbeeld Aziatische keuken. Bijna elk gerecht wordt geserveerd met rijst. Het populaire ‘pinto’ (rijst met bruine bonen) wordt in allerlei combinaties gegeten en kan genuttigd worden als ontbijt, lunch én avondeten. De maaltijden zijn vrijwel altijd royaal, en wat dat betreft is Costa Rica dan ook […]
Cyprus
De Cypriotische keuken is veel gevarieerder dan de Griekse; vooral in de mezé, een variatie aan kleine voorgerechtjes waarmee de maaltijd steevast begint, zijn de Cypriotische chefs absolute meesters. De gerechten zijn zowel beïnvloed door de Griekse en Turkse als de Levantijnse keuken (Klein-Azië, Syrië en Egypte). Bij de klassiekers horen slaatjes met olijven en […]
Denemarken
Smörrebröd, letterlijk ‘gesmeerd brood’, is het nationale hapje van Denemarken. Het is een fijn sneetje brood waarop een dikke laag boter wordt gesmeerd. Dat is de basis waarop een brede variatie aan beleg komt, telkens minstens twee soorten, zoals garnalen, vis of vlees in combinatie met groenten. Erg populair voor de lunch is de platte, […]
Duitsland
De Duitse keuken is vooral een degelijke keuken, met aandacht voor kwaliteit en versheid. Duitse chefs stemmen hun gerechten graag af op het aanbod uit hun streek. Daarom staan de traditionele regionale gerechten er nog altijd hoog aangeschreven. Alhoewel er nog aardig wat adepten van de zware, landelijke keuken zijn, zorgt een nieuwe generatie jonge […]
ECUADOR
In Ecuador eet bij voorkeur in drukke restaurants of eettentjes. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten. Ontbijt (Spaans = desayuno): Een stevig ontbijt van brood en eieren (huevos) naar keus klaargemaakt komt het meest voor. Vraag om een […]
Egypte
Vele traditionele Egyptische bereidingen stammen nog uit de tijd van de farao’s. Zo is er het nationale gerecht ful medames, gemaakt met een bepaald soort kleine bruine boontjes gekruid met olijfolie, citroensap en knoflook en bestrooid met vers gehakt peterselie en eieren. Ook melokhia moet al bekend zijn geweest in het oude Egypte. Het is […]
Finland
Finland was eeuwenlang een buffer tussen Zweden en Rusland. Beide landen hebben, elk op hun beurt, Finland overheerst tot de Finse onafhankelijkheid in 1917. De invloed van Zweden en Rusland op de Finse keuken valt dan ook meteen op. In Finse restaurants wordt een eigen versie van het Zweedse smörgasbord opgediend, terwijl ook borscht, de […]
FRANKRIJK
Ontbijt (Le petit déjeuner): Het ontbijt van de Fransen is vaak spaarzaam en sober. Het bestaat meestal uit een grote beker koffie (vaak met veel melk) en een stuk stokbrood. Dit stokbrood wordt dan altijd in de koffie gedoopt. Vaak wordt het brood besmeerd met boter en/of confiture. Soms wordt het brood ook wel vervangen of […]