Ze lijken een beetje op kleine hartige pannenkoeken, maar de smaak is heel anders. Spekkendikken of Spekdikken worden gebakken met droge worst en spek. Ze worden met name bereid en gegeten in het oosten en het noord-oosten van Spekdikken. Ook in Drenthe worden ze gemaakt en in Oost-Friesland wordt de lekkernij speckdikk’n genoemd. Volgens traditie […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
SPREEKWOORDEN MET ETEN EN DRINKEN
Hier vindt u meer dan 260 spreekwoorden met eten en/of drinken. als u er nog meer heeft mail ze dan aub naar info@gastropedia.nl en wij zullen ze erbij zetten.
SPRITSEN
De naam ‘sprits’ komt waarschijnlijk van het Duits woord ‘spritzen’ wat spuiten betekent. De spritsen worden al sinds de 16e eeuw in Nederland gemaakt en gegeten. Het deeg bestaat meestal uit boter, bloem en (vanille)suiker of iets anderszins zoets. De spritsen worden met behulp van een spritsspuit op de bakplaat gespoten. Met name de Utrechtse […]
STILTON, DE KONING VAN DE KAAS
Helaas is er tegenwoordig geen boerenstilton meer, zelfs de kleinste producent (Colston Bassett) is onlangs op gepasteuriseerde melk overgegaan. Het ambacht van de traditionele Stiltonmaker is zo ongeveer overgenomen door de technologie en de klok. Toch is stilton nog steeds overheerlijk. Stilton is genoemd naar het dorpje Stilton, maar is daar nooit gemaakt. Hij komt echter […]
STOKVIS
Stokvis is in de Noorse zon en wind gedroogde vis. Meestal is dit kabeljauw, maar ook koolvis, lom, schelvis en leng worden gedroogd. Drogen is een eeuwenoude conserveermethode. Stokvis is hierdoor zeer lang houdbaar, soms wel een jaar. Stokvis is niet gezouten en bevat derhalve alleen de natuurlijke aanwezige stoffen. De vis wordt in het voorjaar […]
STROOPWAFEL
Nederland en stroopwafels staan bijna synoniem aan elkaar. Maar hoe zijn stroopwafels eigenlijk ontstaan? Vermoedelijk komen stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda. Waar ze in 1784 voor het eerst gebakken werden. Het verhaal gaat dat een bakkertje de stroopwafels maakte van overgebleven broodkruimels. Waar hij een deeg van maakte dat hij bakte met een stroopwafelijzer en vervolgens […]
SUIKERGOED EN MARSEPEIN
Onze beleving van Sinterklaas mag de laatste decennia dan misschien wel zijn veranderd, onder meer door een oprukkende Kerstman; wat er in al die jaren nauwelijks veranderde is het snoepgoed. Zo bestaan koekpoppen van taai taai en speculaas al honderden jaren. Jonge vrijgezellen die hun al dan niet geheime geliefde wilden veroveren, lieten de […]
SURF AND TURF, ONTSTAAN AAN DE KUST!
Hoewel er enige discussie is onder voedselhistorici en critici over de vraag of de combinatie van het ontstaan van Surf en Turf zijn oorsprong heeft aan de oost- of westkust van de Verenigde Staten is men het wel erover eens dat de oceaan een sleutelrol speelde bij het ontstaan van dit gerecht. Of het nu […]
TABASCO, DE GESCHIEDENIS EN DE PRODUCTIE.
Tabasco is de smaakmaker voor vele gerechten. De pittige pepersaus bestaat uit slechts 3 ingrediënten: azijn, rode peper en zout. Dit geheel wordt 3 jaar in eiken vaten gerijpt om de intense smaak te bereiken. Te gebruiken voor het toevoegen van een kick aan cocktails, longdrink diverse andere dranken, pizza’s, vlees, pastasauzen en vele andere […]
TACO’S DE GESCHIEDENIS
Een traditionele Mexicaanse taco gerecht is samengesteld uit een maïs of tarwe tortilla gevouwen of gerold rond een vulling. Een taco kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan vullingen, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, zeevruchten, groenten en kaas. Er zijn dus veel variaties mogelijk. Een taco wordt over het algemeen gegeten zonder bestek en wordt vaak vergezeld […]
TAPAS DE GESCHIEDENIS
Tapas is een groot onderdeel van de Spaanse keuken. Het is niet bekend waar de Spaanse tapas precies vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën die de oorsprong proberen te verklaren. Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te […]
TARTE TATIN DE GESCHIEDENIS
1851! De presidentiële termijn van Napoleon III wordt verlengd na een staatsgreep. De president koopt Château de Saint-Maurice in een dorpje in Sologne. Napoleon zette zich enorm in voor de economische en landbouwkundige ontwikkeling van Sologne, onder meer om het snelgroeiende Parijs van voedsel te kunnen voorzien Enkele jaren eerder, in 1847, werd er een spoorlijn […]