Vlees kon men vroeger niet al te lang bewaren. Een oplossing hiervoor was het pekelen, roken of drogen van vlees en of worst. Gedroogde worsten die gedroogd waren, waren waren lang te bewaren en makkelijk op te bergen door ze aan de zolderbalken te hangen of in het rookkanaal van de schoorsteen. Gemakkelijk tijdens de […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
GESCHIEDENIS VAN SUIKER
Er wordt vermoed dat rietsuiker voor het eerst werd gebruikt in Polynesië, van waaruit het verspreid werd naar India. In 510 v. Chr. viel keizer Darius van het toenmalige Perzië India binnen waar hij “het riet dat honing geeft zonder hulp van bijen” vond. Het geheim van rietsuiker, net zoals dat in die tijd ging […]
GESCHIEDENIS VAN SUSHI
Hoewel sushi een Japans gerecht is, kent het zijn oorsprong niet in Japan zelf, maar in Zuid-Oost Azië, waar langs de Mekong rivier bijna tweeduizend jaar geleden rijst als een conserveringsmiddel voor gezoute zoetwatervis gebruikt werd. De vis werd in de gekookte rijst gelegd, fermenteerde en was zo tot een jaar lang houdbaar. In tegenstelling […]
Geschiedenis paté en croûte
Er zijn verhalen bekend dat in de eerste eeuwen van onze jaartelling de Grieken vlees, groenten en kruiden vermengden en verpakte in deeg gemaakt van tarwebloem. Later waren het de Romeinen, die toch al meesters waren in het maken van pastadegen. Het zogenaamde hartig fonceer (zand)deeg verfijnden. Britten beweren dat de Romeinen in de eerste […]
GEVULDE KOEK DE GESCHIEDENIS
Een gevulde koek is een ronde koek gevuld met amandelspijs. In sommige gevallen wordt cakevulling gebruikt en goedkopere varianten bevatten vaak een vulling van banketbakkersspijs. De koek heeft een diameter van ongeveer 10 centimeter en in het midden van de koek vinden we vaak een halve amandel. Gevulde koeken worden vaak bij de koffie gegeten, […]
GRATIN DAUPHINOIS HET VERHAAL
De eerste vermelding van het gerecht is in de beschrijving van een feestmaal dat Charles-Henri, graaf van Clermont-Tonnerre en luitenant-generaal van de Dauphiné, aanbiedt aan de notabelen van de stad Gap op 12 juli 1788. Het aardappelgerecht werd toen geserveerd bij gebraden ortolanen. Gratin dauphinois is een ovenschotel dat voor de eerste keer gemaakt werd […]
GULDENWATER
Guldenwater was de eerste in Amsterdam gestookte likeur die over de hele wereld geïmiteerd werd. Guldenwater werd door kooplieden en beursmensen gedronken. Beursberichten kunnen nog al eens leiden tot migraine. Het was onverstandig dit duidelijk te laten merken. Het goud gaf extra attentiewaarde, terwijl ondertussen de hoofdpijn en spanningen te lijf werden gegaan. Veel soorten […]
HAAGSCHE HOPJES
Haagsche Hopjes: koffiebonbons uit de residentie. In 2012 bestond het Haagsche Hopje precies 220 jaar. De naamgever van het snoepje, baron Hendrik Hop, liet banketbakker van Haaren, aan het deftige Haagse Lange Voorhout, in 1792 een ‘Swarte Oostervogt’ (VOC)bonbon’ maken. Van Haaren heeft toen een recept ontwikkeld voor wat later een veel geïmiteerd koffiesnoepje zou […]
Haantje Pik
De welbekende Haantje Pik is in 1932 bedacht door de overgrootvader van huidige Bakker Koot, Willem. Hij ontwikkelde deze lekkernij samen met zijn zoon Jan. Toen deze een punt achter zijn bakkersloopbaan zette kwam de zaak in handen van zijn zonen Gerard en Evert. Tegenwoordig wordt de bakkerij gerund door Gerards zoon Jan. In de […]
HAGGIS HET VERHAAL
Haggis is een hartige pudding gemaakt van schapenorganen vermengd met gehakte ui, havermout, niervet, verschillende kruiden en zout, gemengd met bouillon. Vroeger werd dit geheel in de maag van het dier gekapseld, maar tegenwoordig wordt een kunstmatige verpakking gebruikt. Haggis heeft een nootachtige textuur en een typische hartige smaak. Men gelooft dat dit voedsel, gemaakt […]
HALF OM HALF
Half en half is een niet zoete en eigenlijk droge likeur. Hij is geschikt als aperitief en voor na het eten bij koffie of chocolade. Deze likeur is rond 1880 ontstaan door het verkeerd uitvoeren van een werkopdracht. Er moest fijne Triple sec vermengd worden met een drie jaar oude brandewijn om op die manier Oranje Curaçao […]
HAMBURGER HET VERHAAL
De hamburger is genoemd naar de Duitse stad Hamburg, waar het gerecht ook bedacht is. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. De Duitsers brachten eenvoudig versnipperd rundvlees van lage kwaliteit op smaak met regionale kruiden, en zowel gekookt als rauw werd het een […]