Gedrukte etiketten bestaan al meer dan tweehonderd jaar. In 1798 ontwikkelde Alois Senefelder de techniek van het lithografisch vlakdrukken. In 1826 ontstond de meerkleurendruk en in 1837 werd de chromolithografie uitgevonden. Strikt genomen zou men kunnen stellen dat er al tussen 4000 en 6000 jaar geleden een soort etikettering voor wijn werd toegepast. Dat was […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
FALAFEL, DE OORSPRONG
Mengsel van gare en gepureerde kikkererwten, broodkruim, gehakte knoflook en peterselie, ei, komijn, kurkuma, koriander en sesampasta. Tot balletjes gerold, bestrooid met bloem en in olie gebakken. Geserveerd met pitabrood. Als je aan mediterrane gerechten denkt, denk je dan meteen aan falafel! Sommigen eten hun falafel liever alleen voor een smakelijke snack en anderen vinden […]
FETTUCINE ALFREDO
Fettucine Alfredo is een alom bekend pastagerecht gecreëerd door Alfredo di Lelio. Het gerecht bestaat uit verse lintpasta, Parmezaanse kaas, boter en zware room. Naar verluidt was zijn zwangere vrouw de aanleiding om dit gerecht te creëren. Toen zijn jonge echtgenote zwanger was, verloor ze alle eetlust en werd mager. Di Lelio maakte vervolgens […]
FILETS DE SOLE VÉRONIQUE (tongfilets Véronique).
Tongfilets, gepocheerd met boter en visfumet. Gedresseerd in de vorm van een krans, bedekt met sauce vin blanc waarin fumet de poisson en geglaceerd. In het midden een piramide van gepelde, ontpitte gepocheerde muskaatdruiven. Zoals de naam al doet vermoeden, is Sole Veronique van Franse oorsprong, maar het is eigenlijk gemaakt voor diners in het […]
FISH & CHIPS
Er is niets meer Brits dan fish and chips. Vers gebakken, gloeiend hete fish and chips, gesmoord in zout en besprenkeld met azijn, in een krant gewikkeld. Dus hoe, wanneer en waar is dit typisch Britse gerecht tot stand gekomen? De aardappel is in de 17e eeuw vanuit de Nieuwe Wereld naar Engeland gebracht door Sir Walter […]
FRIETKOT CULTUUR
België telt ongeveer 5000 frituren. Dat betekent dat je in bijna elke stadswijk of dorp wel een frietkot kan vinden. Het ambacht van het frieten bakken is een essentieel deel van de frietkotcultuur. Een friturist is erg geoefend in zijn ambacht: het bakken van friet. Maar, de universele perfecte friet bestaat niet. Elke friturist staat […]
GANS
In Engeland, Frankrijk, Duitsland, Midden-Europa en Scandinavië, maar ook in Nederland, was de gans vroeger het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner. Echter, vrijwel overal heeft hij zijn plaats moeten afstaan aan de kalkoen. De gans werd ook vooral in Frankrijk, maar ook in Nederland, op tafel gezet bij het feest van Sint Maarten. Dit is […]
GAZPACHO
Het is een van de klassieke koude soepen die op een zomerse dag even verfrissend smaken als vruchtensap. Het is ontstaan in de zuidelijke regio’s van het Iberisch schiereiland en verspreidde zich naar andere gebieden. Gazpacho wordt dan veel gegeten in Spanje en Portugal , vooral tijdens hete zomers, omdat het verfrissend en koel is. […]
GEHAKTBAL
Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden […]
GELUKSKOEKJE GESCHIEDENIS
Een gelukskoekje is een krokant en hol koekje gemaakt van meel, suiker, vanille en olie. Binnenin het koekje is een papiertje te vinden met daarop uitspraken vergelijkbaar met een horoscoop, geluksgetallen of filosofische quotes. De koekjes hebben een unieke vorm die het erg makkelijk maakt om het koekje te breken en zo het papiertje eruit […]
GENEVER
De jeneverbes is de naamgever van deze typisch Hollandse drank. Deze bessensoort werd meegestookt met het distillaat om de smaak te verbreden. Bovendien werden er geneeskrachtige eigenschappen toegedicht aan de jeneverbes. Van oorsprong is genever dan ook meer een medicijn dan een genotsmiddel. Populaire borrel Genever werd pas een populaire borrel in de 16e eeuw. […]
GENTSE PAARDENLOOKWORST
Paardenlookworst was van de 19de tot de tweede helft van de 20ste eeuw de ‘cervela’ van de arme mens. Vooral in de Gentse arbeiderswijken had deze magere en voedzame worst veel aftrek. Paardenlookworst werd gemaakt met de resten van het paardenvlees, de snijlingen die het overschot waren van de vleesproductie. Dat vlees werd fijngemalen, gemengd […]
