De jeneverbes is de naamgever van deze typisch Hollandse drank. Deze bessensoort werd meegestookt met het distillaat om de smaak te verbreden. Bovendien werden er geneeskrachtige eigenschappen toegedicht aan de jeneverbes. Van oorsprong is genever dan ook meer een medicijn dan een genotsmiddel. Populaire borrel Genever werd pas een populaire borrel in de 16e eeuw. […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
GENTSE PAARDENLOOKWORST
Paardenlookworst was van de 19de tot de tweede helft van de 20ste eeuw de ‘cervela’ van de arme mens. Vooral in de Gentse arbeiderswijken had deze magere en voedzame worst veel aftrek. Paardenlookworst werd gemaakt met de resten van het paardenvlees, de snijlingen die het overschot waren van de vleesproductie. Dat vlees werd fijngemalen, gemengd […]
GERAARDSBERGSE MATTENTAARTEN
Tot en met de 19de eeuw hadden alleen kloostergemeenschappen en kastelen ijskelders om melk enkele tijd te kunnen bewaren. De doorsnee boer had deze mogelijkheid niet. Daarom liet hij de volle rauwe melk schiften in ‘matten’ en wei, het procédé van het kaasmaken. De melk werd gekookt, gestremd door toevoeging van zure karnemelk en uitgelekt […]
Geschiedenis BBQ-braadworst
Hoewel de geschiedenis van de worst ongeveer 200 jaar teruggaat als een manier om vlees te bewaren het verwerken van vleesresten en orgaanvlees Braadworst is waarschijnlijk de oudste worst die er is, daar stam onze BBQ-worst ook vanaf. In Duitsland is nog altijd een discussie tussen de Franken en Thüringen wie als eerste de braadworst […]
GESCHIEDENIS DIM SUM
De unieke culinaire kunst van Dim Sum is ontstaan in China vele honderden jaren geleden. Volgens sommige bronnen werd de eerste Dim Sum 2500 jaar geleden gemaakt. Dit is terug te zien in de poëzie en muziek uit die tijd. Dim Sum onlosmakelijk is verbonden met de Kantonese keuken, maar het gerecht komt eigenlijk niet […]
GESCHIEDENIS KOFFIEHUIS
Het koffiehuis was in de 17e en 18e eeuw dé ontmoetingsplaats voor intellectuelen, schrijvers, dichters, maar ook voor het gewone volk. Hoewel er koffie werd geschonken, was vooral ‘de ontdekking van het bijeenzijn’ de grote succesfactor. In veel Europese landen bestond een koffiehuis-cultuur. Dat wil zeggen dat mensen naar een koffiehuis gingen om daar onder het genot […]
GESCHIEDENIS VAN ASPERGES
Van begin mei tot 24 juni, de laatste dag waarop asperges gestoken mogen worden, is het hoogtij voor deze ‘koningin van de groenten’. Overal in Nederland waar asperges groeien, serveren de restaurants aspergemaaltijden. Hierbij gebruikt de chef al zijn fantasie en worden er bijzondere wijnen geschonken. Nu zijn er vrijwel het hele jaar asperges verkrijgbaar […]
Geschiedenis van Bockworst
Bockworst is traditioneel gemaakt van gemalen kalfsvlees of rundvlees en varkensvlees. Het is op smaak gebracht met zout, witte peper, knoflook en paprika soms met toevoeging van kruiden zoals bieslook en peterselie. Oorspronkelijk werd bockworst gegeten met bockbier vandaar de naam. De oorsprong van de bockworst is niet duidelijk, want er zijn twee verschillende verhalen […]
Geschiedenis van Chimichurri
Chimichurri. Geniet van het woord, rol die R’s. Dit is een saus om serieus te nemen. Chimichurri is ongetwijfeld de meest populaire smaakmaker van het land en is een sappig mengsel van peterselie, oregano, knoflook en chili dat geliefd is bij alle Argentijnen. Het kan heldergroen of troebel bruin zijn, maar de beste chimichurri zit […]
GESCHIEDENIS VAN DE PEKING EEND
Er zijn niet veel gerechten die een koninklijke afkomst hebben en meer terug dan 700 jaar geschiedenis kan claimen. Pekingeend is een van deze gerechten. Volgens de officiële website van Beijing, heeft dit gerecht zijn oorsprong in de Yuan-dynastie (1271-1368), een tijd waarin de Mongoolse keizers regeerden in China. China beschouwt dit als één van […]
Geschiedenis van de tortilla
Tortilla’s zijn een niet weg te denken in de Mexicaanse en Midden-Amerikaanse keuken. Deze dunne, ongezuurde flatbreads worden meestal gemaakt van maïsmaïs of meel en worden op verschillende manieren gebruikt. We kennen allemaal de basisprincipes van tortilla’s, maar hoe zit het met hun geschiedenis? Waar komen ze vandaan en hoe werden ze genoemd? Volgens de legende […]
Geschiedenis van donuts, een beetje Hollands
Van sufganiyot in Israël, tot beignets in Frankrijk, tot bomboloni in Italië. Er worden tientallen donutvariëteiten over de hele wereld gemaakt. Maar de Amerikaanse donut die we allemaal kennen en waar we schaamteloos van houden, is zo’n cultureel icoon geworden. Zijn status in de Amerikaanse cultuur is onmiskenbaar. Meer dan een derde van de consumenten […]