Het product is in de huidige vorm pas de laatste 50 jaar een belangrijk product in de slagerij geworden. Dus nog vrij jong. in de huidige vorm pas de laatste 50 jaar een belangrijk product in de slagerij geworden. Dus nog vrij jong. Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige laat zien hoe je Zeeuwsspek […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
HOMARD THERMIDOR (kreeft Thermidor).
Homard Thermidor is een in court-bouillon gepocheerde kreeft waarvan het staartvlees in médaillons is gesneden. Het overige vlees wordt uit de scharen, romp en poten gehaald, gesneden en verwerkt tot een salpicon, gebonden met sauce Bercy (een ingekookte saus sauce béchamel), witte wijn, room en mosterdpoeder. De salpicon wordt in kreeftenschalen geschept, dakpansgewijs bedekt met de […]
HUTSPOT
Hutspot is een variant op stamppot gemaakt met aardappelen, wortelen en uien en wordt meestal geserveerd met klapstuk. In Nederland wordt hutspot traditioneel gegeten bij de herdenking van het Leidens Ontzet, 3 oktober 1574. Een Leidse jongen zou in de Spaanse stellingen, die verlaten waren nadat het water door de doorgestoken dijken de polder binnendrong, een pan […]
INSECTEN, WAT JE MOET WETEN
Eetbare insecten. Op de wereld zijn circa 1.900 verschillende soorten eetbare insecten die voor de mens eetbaar zijn. Omdat insecten zich snel kunnen vermenigvuldigen, liggen hier grote kansen voor insecten als alternatieve eiwitbron. Van de eetbare insecten leeft 24% op het Amerikaanse continent, 24% in Azië, 38% in Afrika en slechts 2% in Europa. Eetbare […]
INTERNATIONALE FOOD & DRINK DAGEN
Het lijkt wel of we letterlijk elke dag iets te vieren of te herdenken hebben. Tegenwoordig is er overal wel een dag voor. Sommige hebben een traditie, mensen gezond willen laten eten, een boodschap willen afgeven, gemaakt voor de lol of uit commercieel oogpunt door de afdeling marketing. Hierbij hoofdzakelijk in Nederland maar ook internationaal […]
JACHTSEIZOEN
Wanneer mogen jagers op welke diersoorten jagen? Wanneer is welk jachtseizoen? Dit wordt grotendeels per provincie geregeld aan de hand van het Faunabeheerplan, een deel wordt ook door de Rijksoverheid vastgelegd (wildsoorten en landelijke vrijstellingen). We kunnen wel vaststellen dat wild het hele jaar verkrijgbaar is. Hierbij een globaal overzicht van de bejagingsperioden: Houtduif: 15 […]
JAN HAGEL
Een Jan Hagelkoekje is een van vele Nederlandse bakproducten die een jongensnaam dragen. Zo kende men in Amersfoort de ‘Keesjes’, een soort speculaasjes. In de Zaanstreek werd er gesmuld van de blinde Dirk, een variant op de Westfriese Jan in de zak. Dirk was blind omdat er geen krenten of rozijnen in deze ketelkoek werden […]
JAPANSE THEECEREMONIE
Waarom toch wordt wie van wijn drinken een ritueel maakt spottend bejegend, terwijl men de nog veel ingewikkelder Japanse theeceremonie volstrekt serieus neemt? Beide komen immers in wezen op hetzelfde neer. Gezamenlijk iet moois maken het drinken van een bepaalde drank waar men van houdt. Men haalt er dan voor de theeceremonie het Zen-boeddhisme bij, […]
JODENKOEKEN
Jodenkoeken zijn ronde, platte koeken van zandgebak met een diameter van circa 10 cm. Volgens de Duitse pemmatoloog (broodvorser) en folklorist dr. Max Höfler waren de Jodenkoeken van oorsprong rood van kleur door de toevoeging van rommelkruid, een poedervormige, roodgekleurde specerij. De rode kleur zou een verwijzing zijn naar het paaslam dat werd geofferd. Het […]
KAASSCHAAF
De kaasschaaf is een schaaf waarmee een dun plakje van een stuk kaas kan worden gesneden. Om een kaasschaaf te kunnen gebruiken moet de kaas de juiste consistentie hebben, dus niet te zacht en niet te hard zijn. De meeste Nederlandse, Scandinavische en Duitse kaassoorten zijn geschikt om met een kaasschaaf te bewerken. Daarom wordt […]
KAMPERSTEUR
Kampersteur is een gerecht dat bestaat uit harde eieren in mosterdsaus. Het gerecht heeft een erg bijzondere geschiedenis. Een lange tijd geleden ontving Kampen de bisschop. Ter ere van zijn bezoek vingen de Kampenaren een 6 meter lange steur voor het feestmaal. Op het laatste moment werd de bisschop ziek en was niet in staat […]
KANDEEL
Kandeel is een Nederlandse verbastering van het Franse chaudeau. Het is een typisch oud-Hollandse likeur, bereid uit het beste van het kippenei, brandewijn, suiker, honing en een melange van kruiden die al rond 1600 in Amsterdam werden aangevoerd, zoals Curaçaoschillen, Indisch kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, sukade, La Vaz en Bourbonstokjes. De likeur wordt gebruikelijk geschonken in […]