menu
info
Gastropedia |

Gastropedia

  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
Home » Artikelen » Algemeen » Culinaire wetenswaardigheden » INTERNATIONALE FOOD & DRINK DAGEN

INTERNATIONALE FOOD & DRINK DAGEN

Geplaatst op: 10 april 2020

Croquetten Patesserie Holtkamp Amsterdam, Gastropedia

Croquetten Patesserie Holtkamp Amsterdam

Het lijkt wel of we letterlijk elke dag iets te vieren of te herdenken hebben. Tegenwoordig is er overal wel een dag voor. Sommige hebben een traditie, mensen gezond willen laten eten, een boodschap willen afgeven, gemaakt voor de lol of uit commercieel oogpunt door de afdeling marketing. Hierbij hoofdzakelijk in Nederland maar ook internationaal een overzicht van dagen die iets met eten of drinken te maken hebben.   

1 januari Bloody Mary dag  
4 januari

Nationale Spaghetti-dag

 
5 januari

Nationale Slagroom Dag

Dit is de dag van het jaar, waarop het bestaan van slagroom wordt gevierd.
6 januari Nationale Zandkoek dag  
17 januari Internationale chocoladetaarten dag  
24 januari Internationale Pindakaas dag

PINDAKAAS DE GESCHIEDENIS

30 januari Wereld-croissant-dag Kijk HIER voor de geschiedenis van de Croissant 
4 februari Dag van de frikandel PORTRET VAN EEN FRIKANDEL
5 februari Wereld Nutella dag Sinds 2007. KLIK HIER voor de geschiedenis. 
9 februari  Internationale Pizza dag Pizza Dag begon in de 10e eeuw in Napels, Italië.
23 februari Bananenbrood dag  
24 februari Tortilla dag  
26 februari Pistache dag  
27 februari Wereld Khachapuri dag Sinds 2020. Georgische Khachapuri-gebakjes hebben de status van immaterieel cultureel erfgoed van Georgië. Volg de link voor het verhaal HIER
7 maart  Dag van de Cornflakes Volg op deze link de geschiedenis van cornflakes. 
18 maart Pannenkoekdag Kijk hier voor de geschiedenis van de pannenkoek. 
24 maart Europese Dag van het Ambachtelijk IJs  
25 maart Internationale Wafel dag  
27 maart Dag van de Bitterbal.  De bitterbal, de populairste snack bij een borrel, bleek nog geen eigen dag te hebben. Bitterballenkoningin Ilona de Wit uit Tilburg was verbaasd toen dit ontdekte en besloot 27 maart om te dopen tot dag van de bitterbal.
30 maart Wereld Idi dag Sinds 2003. Een soort hartige rijstwafel, afkomstig van het Indiase subcontinent , populair als etenswaren voor het ontbijt in het zuiden van India en bij de Tamils in Sri Lanka 
4 april  Internationale Wortel dag Sinds 2003.
11 april Kaasfondue dag  
17 april Wereld Malbec Dag Sinds 2011. Ter herdenking van de dag waarop president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië er officieel zijn missie van maakte de Argentijnse wijnindustrie te transformeren. 
18 april Dag van de Mattentaart

GERAARDSBERGSE MATTENTAARTEN

21 april Dag van de Tafelbereiding  
23 april  Dag van het Duitse bier  
27 april Wereld Tapasdag  
5 mei Internationale Sauvignon Blanc-dag  
7 mei Wereld Cake dag Sinds 2018.
13 mei  Internationale Hummus dag Sinds 2012. in Egypte.
21 mei Wereld Whiskey dag  
25 mei Wereld Wijn dag  
26 mei Wereld Sherry dag  
27 mei 

Internationale Chardonnay-dag

 
28 mei

Internationale Hamburger dag 

sinds 2011 
29 mei  Internationale Coq Au Vin-dag Vandaag is het Internationale Coq Au Vin Dag! Coq Au Vin is Frans voor “haan met wijn”. Het is een populair gerecht gemaakt met gestoofde kip dat langzaam wordt gekookt met rode wijn, champignons, varkensvet en verschillende kruiden.  Lees hier de geschiedenis van dit gerecht.
29 mei  Wereldspijsverteringsdag De World Gastroenterology Organisation (WGO) heeft 29 mei uitgeroepen tot Wereldspijsverteringsdag (World Digestive Health Day) in de hoop dat mensen bewust(er) worden van de relatie tussen wat we eten en het ontstaan van maagdarmproblemen.
1 juni  Wereld Melk dag Sinds 2001, georganiseerd door  Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties
3 juni  Nationale Donutdag (VS) De geschiedenis van de Donut vindt u HIER
5 juni Fish & Chips dag  Een dag die eigenlijk alleen in  Engeland wordt gevierd. 
8 juni Wereld Gin dag  
12 juni Internationale Falafel – dag  
17 juni  Apfelstrudeldag  
18 juni Dag van de Duurzame Gastronomie  De Dag van de Duurzame Gastronomie is onderdeel van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Aangesloten lidstaten dienen 18 juni aan te grijpen om restaurants te stimuleren om meer te letten op agriculturele ontwikkeling, voedselveiligheid en biodiversiteit. Daarnaast komen er ook campagnes om het grote publieke meer te wijzen op de mogelijkheden van duurzaamheid in de gastronomie.Meer informatie is onder andere te vinden op deze website van UNESCO.
18 juni  Internationale  Sushi– dag Sinds 2009.
27 juni Internationale Ananas dag  
1 juli Nationale Komkommer dag  
7 juli Wereld Chocolade dag Er zijn verschillende chocolade dagen in de wereld, verschillend per land. Deze datum is, de dag van de introductie van chocolade in 1550 in Europa. (waarschijnlijk)
9 juli  Suiker Max Dag Sinds 2019, Suikermaxdag is de dag dat je de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt.
11 juli Wereld rum dag  
13 juli  Dag van de Franse Frietjes   
21 juli International Junk Food Day  
24 juli  Tequiladag  Tequila
30 juli Cheesecake dag  
3 augustus Dag van de Watermeloen  
5 augustus Nationale Oesterdag Op deze link vindt u heel veel over oesters. 
5 augustus  Dag van het Bier   
25 augustus Nationale Bananensplitdag. Amerika 
2 september Wereld Kokosnoot dag  
7 september Wereld Salami dag  
17 september Internationale Eet een Appel dag Alles over de appel leest u HIER
13 september Nationale Pinda Dag Amerika, daar is het best iets groots, maar het ontstaan hebben we nog niet kunnen vinden.
24 september Nationale Koffie dag  
 29 september  Internationale Koffie dag De eerste officiële datum was 1 oktober 2015, zoals overeengekomen door de Internationale Koffieorganisatie en werd gelanceerd in Milaan.
1 oktober Dag van de Bruine Kroeg Nu de kroegen de coronatijd toch blijken te hebben overleefd, is het tijd de horeca eens goed op te zoeken. En waar doe je dat nou beter dan in die typische Hollands Cafe.  
1 oktober Wereld vegetarische dag Sinds 1977. De Wereld Vegetarische Dag wordt jaarlijks op 1 oktober over de hele planeet gevierd. Het is een feestdag die in 1977 door de North American Vegetarian Society werd ingesteld en in 1978 door de International Vegetarian Union werd onderschreven. 
4 oktober  Nationale Vodka dag Lees HIER het verhaal over de Vodka 
4 oktober Nationale Taco dag Lees HIER op de link voor de geschiedenis van de TACO
9 oktober Nationale Kroketten dag  
9 oktober Nationale Bokbierdag  
10 oktober Wereld pap dag Sinds 2009. Het evenement wordt georganiseerd om fondsen te werven voor het goede doel Mary’s Meals , gevestigd in Argyll , Schotland, om de  kinderen met honger in ontwikkelingslanden te helpen.
16 oktober Wereldvoedseldag Sinds 1945. Georganiseerd door  Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
24 oktober Wereld pens dag Sinds 2013. georganiseerd door De Tripe Marketing Board, dat is een in het VK gevestigde online publicatie die de consumptie van pens probeert te promoten door middel van humor. 
24 oktober Kebab dag Als Nederland een nationaal gerecht heeft, dan is het boerenkool. Een goede, stevige maaltijd, gemaakt voor en door de keiharde landarbeiders die hun koolhydraten nodig hebben na een koude dag op het land.
24 oktober
Boerenkool dag  
25 oktober  Wereld pasta dag  Sinds 1995
25 oktober Nationale Dag van de Vlaai  
8 November Nationale Harvey Wallbanger-dag In Amerika is het Nationale Harvey Wallbanger-dag! Volgens de legende is deze cocktail vernoemd naar een surfer in Manhattan Beach, maar niemand weet het zeker. Oorspronkelijk een fenomeen uit Californië, kreeg het drankje nationale aandacht in 1970 toen TWA de cocktail op het in-flight-menu presenteerde.
29 november  Sint Pannekoek  Sint Pannekoek is een van oorsprong Rotterdamse traditie en wordt ieder jaar, door heel het land, gevierd op 29 november. Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: ‘Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!’
15 december  Internationale thee dag Sinds 2005 Het wordt sinds 2005 gevierd in thee producerende landen zoals India , Sri Lanka , Nepal , Vietnam , Indonesië , Bangladesh , Kenia , Malawi , Maleisië , Oeganda en Tanzania. De Internationale Theedag heeft tot doel de aandacht van regeringen en burgers wereldwijd te vestigen op de gevolgen van de wereldwijde theehandel voor arbeiders en telers, en is gekoppeld aan verzoeken om prijsondersteuning en eerlijke handel .
 
Dagen die per keer verschillend zijn
Eerst zaterdag in juni  Internationale Donutdag  1938: Tijdens de Grote Depressie in Amerika  organiseert het Leger des Heils de Nationale Donutdag om geld in te zamelen voor mensen in nood.
Tweede zaterdag in juni Wereld Gin dag World Gin Day zelf is in 2009 opgericht door Neil Houston, een heel slim idee om zijn vrienden samen te brengen om gin te drinken in Birmingham! 
1e vrijdag in augustus  Internationale bier dag  Sinds 2007,  ontstaan in Santa Cruz, Californië door Jesse Avshalomov.
elke derde woensdag van juli National Hot Dog Day De Verenigde Staten vieren hun ‘National Hot Dog Day’ jaarlijks  
2e donderdag in oktober Wereld kippen dag  
  Dag van de Aardbei Wisselt per jaar 
2e vrijdag in oktober  Wereld ei dag Sinds 1996
Dinsdag voor Aswoensdag  Nationale pannenkoeken dag Vastenavond is de dag vóór Aswoensdag (de eerste vastendag ), die in veel christelijke landen wordt waargenomen door deel te nemen aan belijdenis en absolutie , het rituele verbranden van de palmen van de Heilige Week van vorig jaar , het voltooien van iemands offer , evenals het consumeren van pannenkoeken en andere snoepjes.

Heeft u aanvullingen mail ons aub info@gastropedia.nl 

 

 

 

Heeft u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen? Klik hier!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo

Gastropedia

info@gastropedia.nl

https://www.gastropedia.nl

  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact

Ook onze nieuwsbrief ontvangen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2001-2023  Gastropedia | John van de Ven | Orange House | Keraweb & Partners
  • Home
    • Adverteren
    • Open NK Culinair Wild BBQ 2023
    • DUTCH BBQ TEAM
    • Gastropedia.tv
    • Podcast
    • Nieuws & Evenementen
  • Algemeen
    • Allergenen en diëten
    • Culinair fotografie en Food bloggers
    • Culinaire wetenswaardigheden
    • De snackbar
    • E-nummers
    • Food technology
    • Keukengereedschappen en Apparatuur
      • Messen
      • BBQ en Rook materialen
      • Elektrische keukenapparatuur
      • Slagerij gereedschappen
      • Vis gereedschappen
      • Algemeen
    • Keurmerken
    • Kooktechnieken
    • Signatuur gerechten
    • Superfood
    • Vaktechnisch glossarium
  • Bediening
    • Etiquette
    • Glossarium bediening
    • Tafelaankleding
  • Dranken
    • Glossarium bar
      • Barmaterialen en gereedschappen
      • Bartaal
      • Frisdranken en siropen
      • Garneringen
      • Longdrinks
      • Recepten
      • Shortdrinks
    • Glossarium bier
    • Glossarium dranken
    • Glossarium koffie
    • Glossarium thee
      • Alfabet van theesoorten
      • Blad thee
      • Gebroken Thee
      • Stof- en gruisthee (Fannings/ Fines)
      • Thee soorten
      • Terminologie van smaak en uiterlijk van thee
    • Glossarium wijnen
  • Internationale keukens
    • Italiaanse keuken
    • Oosterse keuken
      • Chinese keuken
      • Indiaanse keuken
      • Indonesische keuken
      • Japanse keuken
      • Thaise keuken
      • Vietnamese keuken
    • Spaanse keuken
    • Surinaamse keuken
    • Wereldkeuken
  • Klassieke keuken
    • Boters
    • Compotes
    • Eiergerechten
    • Garnituren
    • Groenten, rijst en meelspijzen
      • Groentengerechten
      • Rijstgerechten
      • Meelspijzen
    • Patisserie
      • Glossarium patisserie
      • Klassieke nagerechten en ijsgerechten
      • Koekjes
    • Salades
    • Sauzen
    • Snacks
    • Soepen
    • Koude keuken
    • Visgerechten
    • Vleesgerechten
    • Voorgerechten
    • Wild en gevogelte
  • Productinformatie
    • Brood
      • Broodsoorten
      • Grondstoffen Voor de bereiding van broodproducten
      • Vaktermen brood
    • Cressen
    • Delicatessen algemeen
    • Eieren
    • Fruit
    • Glossarium vlees
      • Gevogelte
      • Kalfsvlees
      • Lamsvlees
      • Rundvlees
      • Varkensvlees
      • Wild
    • Groenten
    • Kaas
    • Kruiden en Specerijen
    • Oliën en azijnen
    • Paddenstoelen
    • Pasta
    • Rijst en granen
    • Schaal en Schelpdieren
      • Schaal en Schelpdieren soorten
      • Schaaldieren in 7 talen
      • Schelpdieren in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Vis
      • Vis soorten
      • Vis in 7 talen
      • Verklarende woordenlijst
    • Worst en Vleeswaren
      • Gereedschappen en -apparatuur
      • Grondstoffen Worst en Vleeswaren
      • Hulpstoffen Worst en Vleeswaren
      • Kruiden, specerijen en smaakstoffen
      • Worst en Vleeswaren soorten
      • Vaktechnisch glossarium Worst en Vleeswaren
      • Worst- en vleeswarengroepen
    • Zuivel
  • Wijnen
    • Classificaties
    • Druiven
    • Flessen
    • Glossarium wijnen
  • Over Gastropedia
  • Nieuws & Evenementen
  • Adverteren
  • Colofon
  • Disclaimer
  • Contact