Karwijzaad, kummel, Leidse kaas! Kummellikeur is een likeur op basis van karwijaroma. De likeur wordt geproduceerd door de Amsterdamse likeurstoker Van Wees. Nog niet zo lang geleden werd vooral in Oost-Europeesche landen, waar het vaak bitter koud is, Kummel hoog gewaardeerd. Na 1940 werden vooral imitaties van de Kummellikeur op de markt gebracht. Zij waren […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
LIMBURGSE STROOP
De Romeinen introduceerden rond het begin van de jaartelling de wijnbouw en fruitteelt in hun noordelijke provincies. Met name in Zuid-Limburg, het aangrenzende Belgische gebied en het Duitse Rijndal ontstonden veel extensieve hoogstamboomgaarden. Het veranderde in een hoog tempo. In de middeleeuwen, met de opkomst van tal van kloosters, ontstond in Zuid-Limburg de fruitteelt die […]
LIMONCELLO DE GESCHIEDENIS
De koning van het originele recept van Limoncello is de gele en gerimpelde citroenschil. Zo ontstaat Limoncello, uit een sober en authentiek recept, verrijkt met water, alcohol en suiker. De bereiding is eenvoudig maar nauwgezet. Indien nauwkeurig uitgevoerd, in iets minder dan drie maanden, is de traditionele gele drank klaar om te proeven als aperitief […]
LUILAKBOLLEN
Luilakbollen zijn een soort brood gemaakt van gistdeeg. Vaak wordt het brood gevuld met krenten en rozijnen en worden ze geserveerd met veel boter en stroop. Luilakbollen worden volgens traditie op Luilak, de zaterdag vóór Pinksteren, gegeten. Deze traditie is vooral levend in in Amsterdam en de Zaanstreek. Een belangrijk aspect van Luilak is het feit […]
MACARONS DE OORSPRONG
Een macaron bestaat uit twee luchtige koekjes met in het midden een vulling van ganache of een andere zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Het koekje is gemaakt van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Er zijn veel soorten macaron met elke hun eigen kleur, zoals chocolade met zijn donkerbruine kleur, kokos met roomwit, kersen […]
MARSHMALLOWS
Een marshmallow is een soort snoep gemaakt uit suiker of stroop, opgeklopte eiwitten, gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen. Het geheel wordt voor de bereiding opgeklopt tot een sponsachtige massa. De naam marshmallow komt van een van de ingrediënten doe men vroeger gebruikte. Traditioneel gebruikte men het extract van de wortel van de heemst […]
MATSES
Matses zijn dunne ronde ‘koeken’ gemaakt van ongerezen deeg. Ze worden gegeten tijdens het joodse Paasfeest. Als herinnering aan de uittocht uit Egypte toen de Israëlieten, bevrijd van hun slavenarbeid, mochten wegtrekken naar het Beloofde Land. Als reisproviand bakte men koeken van ongerezen deeg, aangezien er geen tijd was om brooddeeg te laten rijzen. Volgens […]
MAYONAISE DE GESCHIEDENIS
De naam mayonaise is afgeleid van ‘sauce mahonnaise’, oftwel de saus van Mahón. Mahón is een plaats op het Spaanse eiland Menorca (Minorca). Hoe de saus precies aan zijn naam komt is niet duidelijk. Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee […]
MELBA TOAST DE HISTORY
Melba toast is een droge, knapperige en dun gesneden toast, vaak geserveerd met soep en salade of gegarneerd met gesmolten kaas of paté. Het is vernoemd naar Dame Nellie Melba , de artiestennaam van de Australische opera zangeres Helen Porter Mitchell. Men denkt dat de naam dateert uit 1897. In die tijd was de zangeres […]
MERINGUE DE HISTORIE
De meeste foodhistorici beweren dat de meringue uit het stadje Meiringen, Oost-Duitsland, komt. Daar woonde en werkte een Zwitserse patissier, een zekere Gasparini, die meringues maakte. Een andere theorie is dat de meringue uit Polen komt. Iemand uit de keukenstaf van koning Stanislas I Leszcynski (1677-1766), de latere Hertog van Lorraine, maakte er Marzynka. De […]
MILKSHAKE HISTORIE
Een milkshake is een combinatie van melk, vruchtensiroop en ijs. Deze worden schuimend opgeklopt. De negentiende eeuw, het begin van de milkshake history. De oudste beschikbaar gedrukte verwijzing naar de milkshake in de Verenigde Staten was in 1885. De milkshake van toen bevatte whisky en werd zonder ijs geserveerd. In 1887 werden dranken gemaakt van ‘malted […]
MOORKOP HET VERHAAL
De moorkop is een klein soezengebakje, gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. Tegenwoordig afgegarneerd met een stukje ananas of mandarijn, helaas vaak uit blik. Er zijn verschillende versies over waar de naam vandaan komt. Er zijn wel veel overeenkomsten. De samenstelling moorkop dateert uit de 18de eeuw, maar werd eerder gebruikt ter aanduiding van […]