Mosterd en mosterdzaad eten doen wij mensen al eeuwenlang. Mosterd heeft een rijke geschiedenis en een mooie toekomst. Mosterdzaad zou zijn oorsprong hebben gevonden in het Verre Oosten. Tot op de dag van vandaag wordt mosterdzaad in Oosterse keukens veelvuldig gebruikt. Zo wordt in India veel gewerkt met mosterdolie en is mosterdzaad er een kruidig […]
Culinaire wetenswaardigheden
De keukentraditie van de Lage Landen kent een aantal begrippen en gebruiken die uit een (soms ver) verleden stammen. Hoewel ze in het culinaire vocabulair zijn blijven hangen, kennen nog slechts weinigen de achtergrond en is in sommige gevallen de oorspronkelijke betekenis door gewijzigde omstandigheden verloren gegaan. Op deze bladzijden een kleine bloemlezing.
NAPOLEON BONBONS
Dat het bekende gele snoepje met de zure kern lekker is, weten we allang. Maar waar komt Bonbons Napoleon, zoals de oorspronkelijke naam luidt, eigenlijk vandaan? Bakkerij ‘Den Gouden Bol’De Napoleon kogel werd voor het eerst gemaakt in 1912 door bakker Janssen aan de Steenweg in Antwerpen. Meer dan 100 jaar later worden de kogels […]
NAVELTJE BLOOT
Naveltje bloot is een drank doe gemaakt wordt van curaçaoschillen, Siciliaanse citroenen, bittere oranjeschillen, het sap van limoenen, bourbon, karwijzaad, enz. De likeur werd oorspronkelijk gedronken tijdens familiebijeenkomsten waar een toekomstige bevalling en de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder werden besproken.
Negerzoen – Chocozoen
De eerste versie van de negerzoen zoals wij hem nu kennen werd ongeveer 200 jaar geleden voor het eerst gemaakt in Denemarken, waar ze de lekkernij flodebolle noemen. Later volgden andere landen, en zo kwam er de Negerkuss of Mohrenkopf in Duitsland, de Tete de Negre in Frankrijk de Negerinnentet in België en bij ons in Nederland ging men de Negerzoen maken en verkopen. Zij maakten […]
OESTERS MATEN & GEWICHTEN
Oesters zijn er in vele soorten, maten en gewichten. Door de grote verscheidenheid zal er voor iedere smaak, bereiding een oester zijn. Het meest verkochte oesterformaat is de nummer 3, want voor de meeste mensen is dat de prettigste afmeting. Genoeg bite maar ook weer niet een hele mond vol.. Nederland en België Zeeuwse platte oesters Zeeuwse creuses Frankrijk en Engeland […]
OLIEBOLLEN DE GESCHIEDENIS
Schalen vol oliebollen horen bij oudjaar – volgens traditie gebakken door de heer des huizes. Niet alleen met oudjaar at men oliebollen; ze werden ook bij oogstfeesten gegeten samen met chocolademelk. In Vlaanderen zijn ze een kermisgerecht (‘smoutebollen’). Maar ook in Nederland ziet men oliebollenkramen op de Kermis. Oliebollen zijn gemaakt van een gefrituurd gistdeeg. […]
OMELETTE NORVEGIENNE/SIBERIENNE HET VERHAAL
Dit is een fantasiebereiding die eigenlijk niets te maken heeft met een echte omelet. Wel is het een aardig staaltje van keukenvernuft. Een blok ijs, vanille of andere smaken naar keuze, wordt op een laag biscuitgebak gelegd en daarna bestreken met een dikke laag meringue. Deze ‘omelet’ wordt dan in de oven geplaatst tot er […]
ONTBIJTKOEK – PEPERKOEK
Ontbijtkoek is een koek met veel verschillende benamingen. In Nederland noemt men het uiteraard ontbijtkoek en in Vlaanderen spreekt men over ‘peperkoek’ en ‘honingkoek’. Afhankelijk van de ingrediënten en de plaatselijke gebruiken draagt de koek ook wel namen als lekkerkoeke, hansakoek, pondkoek, couque des Ardennes, Couque de Dinant, zeemkoek, zoetekoeke, kruidkoek, feestekoek en nog veel […]
OUBLIEHOORN
Een oubliehoorn is een oubliewafel gevouwen in de vorm van een puntzak. Deze hoorns worden vaak gebruikt om ijs in te serveren. Ze werden voor het eerst gebakken in Luik aan het einde van de 19e eeuw. De koekjes werden genoemd naar obli’s, wat weer afgeleid was van het woord oblata. Oblata en obli waren […]
OUWEL
Een ouwel is een lichtgebakken papierdun vel van waterdeeg zonder gist. In de banketbakkerij wordt ouwel gebruikt als onderlaag voor koekjes. Ouwel heeft een bijzondere betekenis in de Rooms-katholieke kerk. De hostie (Latijn hostia: offer) die door de consecratie tijdens de mis verandert in het lichaam van Christus, bestaat uit ouwel. Dit wordt gebruikt omdat […]
PAASBROOD
Pasen is een feest dat op wisselende data wordt gevierd. De datum hangt samen met de gedaanten waarin een hemellichaam, de maan, zich aan ons voordoet. De eerste zondag na de eerste volle maan die op of na 21 maart valt, was een feest ter ere van de zon. Later werd de kruisiging en opstanding […]
PAASEIEREN
Voor het tijdperk van legbatterijen was de vroege lente de tijd waarin de kippen weer royaal aan de leg gingen na een rustige winterperiode. Sinds mensenheugenis zijn eieren een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven in het voorjaar. In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in […]