Hier vindt u een aantal salades die over het algemeen veel terug te vinden zijn in de Hollandse snackbars. Wij vermelden wat er volgens de klassieke bereiding in een salade hoort te zitten. U kunt en hoort natuurlijk uw eigen stijl en smaak te creëren in uw salade.
Salades kunnen in drie groepen worden onderverdeeld:
- Salades simples (enkelvoudige salades). Ze zijn gemaakt zijn van één aardappel- of groentensoort (bleekselderij, knolselderij, witlof, tomaten, komkommer) en op smaak gebracht met zure room, olie, azijn, mayonaise, enz.
- Salades mêlees (gemengde -salades). Combinaties van twee of meer enkelvoudige en bij elkaar passende salades. Ze worden onvermengd geserveerd met olie, azijn en dressing apart, zodat de gast zijn eigen mix kan samenstellen. Enkelvoudige en gemengde salades kunnen worden geserveerd bij koude en warme gerechten van vlees, vis en gevogelte.
- Salades composées (samengestelde salades). Ze worden geserveerd als zelfstandig koud voor- of lunch-gerecht of als onderdeel van een hors d’oeuvre varié of hors d’oeuvre riche. Deze salades bestaan uit een mengsel van bij elkaar passende ingrediënten, op smaak gebracht met kruiden en smaakstoffen en een mayonaise of dressing.
Bij het op smaak brengen van salades kan worden gekozen uit een groot aantal dressings met olie, room, spek, eieren en mosterd met room. Door verschillende samenstellingen en de toevoeging van groenten, fruit, vlees, garnalen, kreeft, kruiden en specerijen is een groot aantal variaties mogelijk. Salades kunnen in de de keuken of door de bediening aan tafel op smaak worden gebracht. Naast de in onderstaande omschrijvingen aangegeven sauzen en dressings zijn voor het op smaak brengen van salades allerlei andere varianten mogelijk. Zie ook het hoofdstuk Sauzen.
SALADES VOOR DE SNACKBAR
SALADE DE CREVETTES (GARNALENSALADE).
Luchtig mengsel van -blaadjes kropsla, gepelde garnalen, doperwten en aspergepunten, op smaak gebracht met mayonaise en gegarneerd met gehakte kervel of peterselie.
SALADE À LA HUSSARDE (HUZAREN-SALADE).
Mengsel van brunoise van gesneden gekookte aardappel, augurk, appel, kalfs- of varkens–vlees en fijngehakte uien, op smaak gebracht met mayonaise.
SALADE WALDORF (WALDORFSALADE).
Mengsel van een brunoise van goudreinet, geblancheerde knolselderij en halve walnoten. Op smaak gebracht met een dunne mayonaise.
SALADE DE POMMES DE TERRE (AARDAPPELSALADE).
Schijfjes of in kurkvorm gesneden gekookte aardappelen, op smaak gebracht met een sauce vinaigrette. Tegenwoordig wordt dit gedaan met mayonaise waaraan gehakte bieslook en peterselie is toegevoegd.
SALADE DE POISSON (VISSALADE).
Samengestelde salade van stukjes gepocheerde vis, garnalen, brunoise van aardappel en groenten zoals wortel, doperwten en haricots verts, op smaak gebracht met sauce vinaigrette en gegarneerd met mayonaise, tomaat en plakjes hard gekookt ei.
SALADE HOLLANDAISE (HOLLANDSE ZALMSALADE)
Mengsel van brunoise van gerookte zalm, gekookte aardappelen, fijngesneden ui en gesnipperde bieslook, op smaak gebracht met sauce vinaigrette.
Op deze volgende link vindt u meer dan 230 verschillende salades.