Dit artikel is een verzameling van allerlei gerechten die verbonden zijn met een bepaalde dag.
Heeft u nog gerechten die altijd op een specifieke dag gegeten worden? Mail ze dan naar info@gastropedia.nl!
Nieuwjaarsdag
- Stamppot van de eerste snijbonen, ui ‘t zout met witte bonen en worst. Groningen, Overijssel.
- Zuurkool met aardappel in de oliebollenpot klaargemaakt, zodat ze de pot weer schoonmaakten. Want zei men, olie bij zuurkool smaakt wel goed. Overijssel.
- Spekkendikken. Drenthe.
- Rolletjes, Drenthe, Groningen.
- Koffie met kaneel. Overijssel.
Vastenavond
- Pannenkoeken met plakjes worst. Overijsel.
- Wafels als volledige maaltijd. Utrecht.
Paasdagen
- Een eenvoudig paasmaal, bestaande uit gekookte of gebakken aardappelen, aangemaakte sla en hard of zachtgekookte eieren samen met krentenbrood. Abbekerk.
- Rijstebrij met bruine suiker en hard gekookte eieren. Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland.
- Kampersteur, eieren met mosterdsaus. Rijstebrij toe. Zwolle.
- Maal van vermicellipap, brood met vlees, krentenbrood. Eieren zoveel als men wou. Groningen.
Kerstmis
Avond voor de mis
- Worstenpannenkoek: gewone stevige pannenkoek waarin schijfjes gekookte verse worst wordt gelegd. Twente.
1e Kerstdag
- Eerste snijbonen uit ‘t zout in stamppot. Veluwe, Overijssel.
- Jan in de zak. Markelo
- Poddik in de tromme. Gelderse Achterhoek
2e kerstdag
- Snijbonensoep met worst. Markelo.
Oudejaarsavond.
- Oliebollen. Origineel Friesland, nu heel Nederland
- Beschuit met vlees. Gramsbergen(Overijssel)
- Maaltijd bestaande uit rodekool, wat aardappels en veel gebraden vlees. Overijssel.
- Lunch met veel vlees. Markelo
- Tamme kastanjes met koele roomboter en een hoofdkaasje. Zwartsluis.
Bruiloftsmaal
- Rijst met krenten en pruimen. Daarbij gekookte ham en worst. Beschuitensop toe. Overijssel.
- Rolletjes stokvis, aardappelen, saus van bloem, boter en stokvis nat. Rijstebrij toe (met je eigen meegebrachte lepel eten). Overijssel, Gelderland.
- Grauwe erwten met rozijnen en spek. Hoogkarspel, Wieringemeer.
Zondagsmaal
- Rijstebrij met bruine suiker: daarbij rookvlees met eigengebakken stoete. Overijssel
Schapen scheren en wassen
- Na afloop stokvis met rijst. Overijssel, Uddel
- Soep van schapenvlees Rolde.
Oogstgebruiken
- Bij het rogge maaien, pannenkoeken naar het land. ‘s Avonds pap met brokken. Gelderland, Overijssel.
- Extra spekpannenkoek en karnemelksepap en een borrel. Overijssel.
- Lunch van drie gangen. Als eerste Rijst, erwten of bonen, daarna aardappelen en vlees en tot slot pap. Rolde.
- Laatste hooi. ‘s Avonds chocolademelk van chocoladekoekjes gemaakt, met brood, kaas of koek. Groningen.
- Aardappelenoogst. Na afloop oliebollen en chocolademelk. Drenthe.
- Halfoogst (15 augustus). Wafels van pannenkoekdeeg met veel eieren, bestrooid met bruine basterd. Zuid-Vlaanderen.
Kermis
- Stokvis met aardappelen. Rijstepap met gele suiker toe. Gelderse Achterhoek.
- Stokvis met nieuwe aardappelen. Rijst met pruimedanten toe. Eibergen.
- Een vrijer gaf aan zijn meisje op de kermis een kermiskoek met suikeren opschrift zoals: Uit liefde. Uit achting e.d. Kwam de jongen daarna bij het meisje op bezoek, dan kreeg hij een snee van de koek. Kreeg hij het kapje, dan betekende het dat hij maar beter niet meer terug moest komen. Betuwe, Gelderland en Achterhoek.
Begrafenismaal
- Brood met kaas of brood met suiker. Nooit beide tegelijk. Hierbij werd warm bier gedronken. Overijssel.
Bezoek
- Wanneer de ene boerenfamilie bij de andere op bezoek kwam, bestond het middagmaal uit een grote schaal witte bonen met botersaus. Voor de gasten lagen op elke bord 4 plakken heerlijke ham. Doch, o wee als iemand de onbeleefdheid had om al de ham op te eten, want het was het gebruik de helft van de ham te laten liggen. En na de witte bonen met ham werd rijstebrij met bruine suiker opgediend. Drenthe.
- Een vrijer aan de deur. Wanneer een jongeman een aanzoek deed om de hand van een boerendochter, kreeg hij die toestemming niet in woorden uitgedrukt, docht zoals het nu volgt. Hij wordt uitgenodigd die zondag bij de ouders van het meisje het middagmaal te gebruiken. Wanneer nu op de tafel een halve varkenskop werd opgediend wist de jongeling dat heet een nee voor hem betekende, en dat hij niet welkom was. Doch wanneer er nu een ham op tafel prijkte, dan was het een ja. Hij was een welkome gast en alles was in orde. Drenthe.